Derfor er karantæner og aflyste begivenheder nødvendige

Derfor er karantæner og aflyste begivenheder nødvendige

antallet af corona-smittede spredes ud over lang tid

Det er afgørende, at antallet af corona-smittede spredes ud over lang tid, så vi undgår et massivt pres på sundhedsvæsenet.

Det er afgørende, at antallet af corona-smittede spredes ud over lang tid, så vi undgår et massivt pres på sundhedsvæsenet.

Karantæne og isolation i 14 dage, aflyste begivenheder på stribe, anbefalinger mod kys, kram og håndtryk og opfordringer til at undgå myldretid med bussen og toget.

De danske myndigheder har sat hårdt ind for at mindske smitten af den nye coronavirus. Men ikke alle adlyder, og andre gør det kun meget modvilligt. Det skriver Videnskab.dk

Messecenteret i Herning samlede 50.000 mennesker til et heste-arrangement og trodsede dermed statsminister Mette Frederiksens anbefaling om at aflyse store begivenheder med over 1.000 deltagere.

Men myndighedernes anbefalinger er helt i tråd med den generelle forskning i epidemier, og derfor er det vigtigt, at vi følger dem.

Det understreger lektor i infektionssygdomme og folkesundhed på Aarhus Universitet, Christian Wejse “Jeg mener slet ikke, at der kan sættes spørgsmålstegn ved de anbefalinger, regeringen og myndighederne har givet. De er overordnet set meget fornuftige,” påpeger Christian Wejse, der også er afdelingslæge ved Skejby Hospital og Aarhus Universitetshospital.

Smitte skal spredes ud over længere tid

Det er afgørende, at vi får spredt antallet af smittede ud over længere tid, så vi undgår en eksplosion af smittede, der sætter voldsomt pres på sundhedsvæsenet.

“Hvis vi får hundredvis af smittede ind på meget kort tid, kan vi stå i en situation, hvor vi ikke har sengepladser og respiratorer nok til dem allesammen. Det kan jeg godt være bekymret for,” forklarer Christian Wejse.

Derfor mener han også, at myndighedernes strategi med 14 dages karantæner og begrænsning af store forsamlinger for at begrænse smitten er det bedste, der kan gøres.

“Selvom det er drastiske og dyre tiltag, som vi alle bliver påvirket af, så mener jeg, at det kan forsvares, i kraft af at den kan sprede smitten ud over længere tid og dermed forhindre os i at stå overfor potentielt set endnu større problemer,” vurderer Christian Wejse.

Han understreger samtidig, at forskning i epidemier viser, at antallet af smittede kan spredes over længere tid, hvis man netop tager de rette forholdsregler, der bygger på karantæner og begrænsning af store forsamlinger.

Karantæne bliver irrelevant på et tidspunkt

Hvis smitten fortsætter med samme hastighed som nu, kan vi til gengæld nå til et punkt, hvor brugen af karantæne ikke længere vil give mening, fordi for mange danskere vil være smittet.

Christian Wejse vil ikke sætte tal på, hvor mange smittede der skal til, eller hvornår, han tror, det kan blive.

“Inddæmningsstrategien er relevant til en vis grænse, så myndighederne vil formentlig ændre anbefalinger, men karantæne kan godt fortsat være en del af forsøget på at undgå massiv smitte i samfundet,” siger Christian Wejse.

“På et tidspunkt vil der være så mange smittede, at der er meget lokal smittespredning, og det vil blive umuligt at spore, hvor smitten stammer fra. Så vil vi nok gå over til en situation, hvor vi fokuserer på de meget syge og ikke tester alle,” tilføjer Christian Wejse.

Det ville dog være en katastrofe, hvis vi når sådan et tal, og derfor er det endnu en gang vigtigt at understrege, at det bedste, man kan gøre, er at følge myndighedernes anbefalinger.

Frederik Guy Hoff Sonne, Videnskab.dk

(Foto: Shutterstock)

 

 

 

Seneste artikler

Øvrige artikler i kapitel