Dårlig lugtesans forbundet med højere risiko for demens

Dårlig lugtesans forbundet med højere risiko for demens

Du skal gå til lægen, hvis du oplever, at din lugtesans bliver forværret, lyder det fra en dansk professor. (Foto: Shutterstock)

Ældre, raske personer med dårlig lugtesans har dobbelt så stor risiko for at udvikle demens inden for fem år sammenlignet med personer med normal lugtesans.

»Resultatet viser en tæt sammenhæng mellem lugtesans og hjernens helbred. Vi tror, at tabet af lugtesans kan være en vigtig tidlig markør for personer, der er i risiko for at udvikle demens,« siger Jayant Pinto, der er læge og professor på University of Chicago og hovedforfatter til studiet. 

Risikoen blev fordoblet

Studiet fulgte knap 3.000 raske personer i alderen 57 til 85 år over en periode på 5 år.Ved undersøgelsens start tog forsøgsdeltagerne en lugttest.

De blev præsenteret for fem forskellige lugte – pebermynte, fisk, appelsin, rose og læder – som de skulle identificere hver for sig.

Fem år efter lugttesten undersøgte forskerne, hvor mange af deltagerne der havde fået demens:

  • Personer med dårlig lugtesans havde dobbelt så stor risiko for at udvikle demens i løbet af fem år sammenlignet med personer med normal lugtesans.
  • Næsten 80 procent af de deltagere, der kun genkendte en eller to lugte, havde fået demens.
  • Og næsten samtlige af de deltagere, der ikke genkendte en eneste lugt, havde fået demens.

Lugtesans afspejler centralnervesystem

Ifølge Jayant Pinto kender man ikke den præcise årsag til sammenhængen mellem dårlig lugtesans og risikoen for demens.

Men en forklaring kan være, at lugtesansen er knyttet til mange vigtige funktioner i hjernen, herunder hukommelse, følelse og nydelse. 

»Dermed afspejler lugtesansen, hvor godt centralnervesystemet fungerer. Når der opstår problemer i systemet, manifesteres det måske tidligt i form af dårlig lugtesans,« forklarer Jayant Pinto.

Forskerne bag undersøgelsen påpeger også, at lugtesansen opretholdes af stamceller, der regenereres af sig selv, og at et tab af lugtesans kan være et signal om, at man har mistet evnen til at regenerere dele af hjernen, hvilket kan føre til demenssygdomme.

Vigtigt at få diagnosen tidligt

Gunhild Waldemar, der er professor i neurologi på Rigshospitalet og leder af Nationalt Videnscenter for Demens, har læst studiet og er ikke overrasket over sammenhængen mellem dårlig lugtesans og risiko for demens.

»Vi ved fra tidligere studier, at en del demenspatienter mister lugtesansen tidligt i sygdomsforløbet,« siger hun.

Gunhild Waldemar understreger desuden, ligesom Jaynard Pinto, vigtigheden af at få stillet en demensdiagnose så tidligt som muligt.

»Jo tidligere, man får stillet diagnosen, jo bedre er det for patienten,« siger hun.

Gunhild Waldemar opfordrer til, at man søger læge, hvis man oplever, at ens lugtesans forværres. Det vil ofte kunne mærkes ved, at man får svært ved at smage.

»Det er vigtigt at understrege, at dårlig lugtesans kan skyldes meget andet end snigende demens, og det vil lægen kunne afklare,« siger hun.
 

Kilde: Mads Moltsen,Videnskab.dk

 

 

 

Seneste artikler

Øvrige artikler i kapitel