Lithium i drikkevand beskytter måske mod demens

Lithium i drikkevand beskytter måske mod demens

Jo mere lithium, der er i dit drikkevand, des mindre ser risikoen ud til at være for, at du får demens, viser et nyt dansk studie. 

 

Vandet fra hanen indeholder lave koncentrationer af lithium, som er et naturligt forekommende grundstof.

Ny dansk forskning viser, at der måske kan være en sammenhæng mellem, hvor meget lithium der er i vores drikkevand og risikoen for at få demens.

Forskere fra Københavns Universitet har analyseret oplysninger om 800.000 danskere mellem 50 og 90 år fra forskellige steder i landet. 

73.731 af dem havde demens, mens de resterende 733.653 ikke var ramt af sygdommen.

Forskerne målte lithium-indholdet i drikkevandet 151 steder i Danmark. Det viste sig, at folk fra områder, hvor drikkevandet indeholdt de højeste koncentrationer af lithium – over 15 mikrogram per liter – havde 17 procent reduceret risiko for demens.

Lithium bliver brugt mod bipolar lidelse

Det nye studie finder kun en statistisk sammenhæng. Det er altså ikke sikkert, at det er lithium i sig selv, der beskytter mod demens – det kan lige så vel være andre ting i miljøet i de områder, hvor koncentrationen af stoffet i drikkevandet er højest. 

Det er dog sandsynligt, at det er lithium, der har en beskyttende effekt.

 Lithium er allerede kendt som et stof, der påvirker forskellige processer i hjernen. Stoffet bruges i lægemidler mod depression og bipolar lidelse, hvor man skiftevis har maniske og depressive perioder.

Der er tidligere også fundet en sammenhæng mellem lithium i drikkevand og reduceret risiko for at begå selvmord. Jo højere koncentration af stoffet, der er i drikkevandet, des lavere er risikoen for, at folk begår selvmord, viser blandt andet en østrigsk undersøgelse. 

 

Østdanmark har mest lithium

Forskere fra de Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) har i forbindelse med det nye studie, for første gang lavet målinger af lithium i det danske drikkevand.

»Lithium findes naturligt i dansk grundvand, men kun i meget lave koncentrationer. Nogle andre lande har langt højere koncentrationer,« siger Jörg Schullehner, der er postdoc på GEUS og har været med til at lave kortlægningen, som er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Geosciences.

Ifølge Jörg Schullehner indeholder drikkevandet i Østdanmark de højeste koncentrationer af lithium. Drikkevand i Vestdanmark indeholder de laveste.Selv om det skulle vise sig, at lithium i drikkevand virkelig beskytter mod demens, begynder man næppe at tilsætte stoffet til vandet, siger han.»

I Danmark har vi en politik om, at vi behandler grundvandet så lidt som muligt, før det bliver til drikkevand. Vi tilsætter som regel ikke noget,« siger han.

Læs om Demens i Lægens Leksikon 

Kilde: videnskab.dk 

 (Foto: Shutterstock) 

 

 

Seneste artikler

Øvrige artikler i kapitel