Studie skal undersøge aluminium i vacciner

Studie skal undersøge aluminium i vacciner

Aluminium bliver tilsat langt de fleste vacciner, men i visse kredse – særligt blandt vaccinemodstandere – er tilsætningen af aluminium mistænkt for at være årsag til skadelige bivirkninger. (Foto: Shutterstock)

 

Aluminium bliver tilsat langt de fleste vacciner, men i visse kredse – særligt blandt vaccinemodstandere – er tilsætningen af aluminium mistænkt for at være årsag til skadelige bivirkninger.

Den hidtidige forskning tyder dog ikke på, at vacciner tilsat aluminium udgør et problem.

Aluminium bliver tilsat langt de fleste vacciner, men i visse kredse – særligt blandt vaccinemodstandere – er tilsætningen af aluminium mistænkt for at være årsag til skadelige bivirkninger.

Derfor har Factcare, en komite under Patientforeningen Danmark, startet en kampagne for at samle penge ind til forskning i netop effekten af aluminium i vacciner.

Forskningen skal udføres af Copenhagen Trial Unit (CTU), en gruppe af forskere under Rigshospitalet, som kritisk gennemgår medicinsk forskning. Janus Christian Jakobsen, overlæge og en del af CTU, understreger dog, at CTU ikke selv har en formodning om noget bestemt resultat.

»Vores observation er, at der ikke er nok evidens for at sige, om aluminium er problematisk eller ej,« siger Janus Christian Jakobsen.

Fornuftigt med mere forskning

Initiativet får da også opbakning af en anden forsker på området:

»Jeg hilser kun flere studier velkommen,« siger Allan Linneberg, professor på Institut for Klinisk Medicin ved Københavns Universitet, som har stået for flere studier af vacciner og bivirkninger.

Han maner dog også til besindighed:

»Det er fornuftigt nok at lave mere forskning, men der er ingen grund til at være bange. Der er ikke noget, der tyder på, at der er et problem,« siger Allan Linneberg.

Han påpeger, at vaccinationer tilsat aluminium har været brugt i mange årtier på millioner af mennesker, uden at det har givet anledning til bekymring.

Langt de fleste læger, forskere og sundhedsmyndigheder anbefaler da også vacciner, som indeholder aluminium, der bruges som adjuvans – det vil sige som hjælpestof.

“Ikke en kampagne imod vaccine”

Læser man pressemeddelelsen om Factcares nye kampagne kan man dog godt blive lidt nervøs for vacciner, der indeholder aluminium. Factcare siger dog selv, at det ikke er en anti-vaccinationskampagne:

»Dette er ikke en kampagne imod vaccine. Kampagnen skal give svar på de mange postulater, som fremsættes af både fortalere og kritikere af vacciner,« udtaler Mette Kenfelt, initiativtager og medlem af Factcare-komiteen, i pressemeddelelsen.

Læs mere: Her er de mest sandsynlige forklaringer på HPV-vaccinens ’bivirkninger’

I pressemeddelelsen medvirker blandt andre den britiske kemiker Christopher Exley, som er professor på Keele University og forsker i aluminium. Han er nu er en del af den nystartede Factcare-komite og i forvejen kendt som vaccinekritiker.

Forskningen indtil nu

Hidtil er aluminiums effekt blevet undersøgt i en række såkaldte registerstudier. Her søger man i registre over patienter, som har fået en bestemt vaccine, og sammenligner dem med patienter, som ikke har fået vaccinen. På den måde kan man få øje på, om særlige sygdomme optræder hyppigere hos personer, som har fået vaccinen, hvilket kan være et tegn på bivirkninger ved vaccinen.

Generelt er der ikke blevet påvist sammenhænge mellem aluminium og væsentlige bivirkninger i registerstudier og andre lignende (epidemiolgiske) studier, forklarer Allan Linneberg fra Københavns Universitet.

Han har selv stået bag et større registerstudie, der ikke kunne forbinde aluminium i vacciner med hverken autoimmune sygdomme, hjertekarsygdomme, kræft eller øget dødelighed.

Kilde: Videnskab.dk

 

 

 

Øvrige artikler i kapitel