Kan hjemmetests blive vores nye våben i kampen mod COVID-19?

Kan hjemmetests blive vores nye våben i kampen mod COVID-19?

Forskningen i hjemmetests ser lovende ud, og de bruges allerede i USA. Dansk virus-professor, mener at vi bør gøre det samme, selvom der stadig er en del udfordringer.

Forskningen i hjemmetests ser lovende ud, og de bruges allerede i USA.

Dansk virus-professor, mener at vi bør gøre det samme, selvom der stadig er en del udfordringer. 

Den danske teststrategi står i øjeblikket på to ben, men måske kunne man tilføje et ekstra.

Vi har de faste COVID-19-teststeder, der giver svar efter en dags tid, og så findes der hurtigtest, hvor du går ind fra gaden og får svar med det samme.

Men tænk, hvis du havde et lager af billige tests derhjemme. Så slipper du for at stavre ned i en testkø, hvis du skal noget vigtigt, og får du et positivt svar, inden du springer ud ad hoveddøren, kan du lade dig isolere med det samme.

Den slags hjemmetest bruges nu i USA, hvor den amerikanske lægemiddelstyrelse, U.S. Food and Drug Administration (FDA), i november 2020 godtog den første, og i Storbritannien kan man også bestille hjemmetest til døren, inden man skal på hospitalet for eksempel.

Brugen af hjemmetest som et led i corona-strategien har ikke rigtig været diskuteret i Danmark, men det er på tide, at vi tager debatten, mener professor i virologi Allan Randrup Thomsen fra Københavns Universitet:

»Man kan vinde rigtig meget ved at teste hyppigt. Hvis folk eksempelvis kunne teste sig tre gange om ugen, er jeg ikke i tvivl om, at det ville have en effekt på smitten. Derfor tænker jeg også, at hjemmetest er en mulighed, der er værd at afsøge,« siger virus-professoren til Videnskab.dk.

PCR-test, der tages på de faste COVID-teststeder, er dog stadig de sikreste, og en hjemmetest ville skulle ses som alternativ til de hurtige antigentest, understreger Allan Randrup Thomsen.

Et par studier – også fra USA – har givet lovende resultater på brugen af hjemmetest.

For eksempel viser et studie med 354 COVID-patienter i Journal of Clinical Microbiology fra august 2020, at en hjemmetest kan være lige så effektiv som den, man får taget på de amerikanske hospitaler og testcentre.

I januar 2021 bragte tidsskriftet JAMA Internal Medicine så en systematisk gennemgang af 16 studier med i alt 5.922 patienter, der har målt effekten af spyttest sammenlignet med de udbredte dybe næsetest, og konklusionen var utvetydigt, at spyttest var lige så effektive.

»Spyttest er ideel som hjemmetest, da det er meget nemmere, end hvis folk skal sidde med en pind i næsen. Noget af det vigtigste ved en hjemmetest er selvfølgelig, at folk i praksis er i stand til at tage den selv,« forklarer Allan Randrup Thomsen.

Det lyder jo meget let, og hvis alle danskere bare havde bunkevis af tests liggende i toiletskabet derhjemme og kunne teste sig hver dag, kunne vi udrydde virussen hurtigt. Eller hvad?

»I princippet ville scenariet, som du beskriver, kunne fungere,« siger Niels Høiby, overlæge og professor i klinisk mikrobiologi på Rigshospitalet, men, tilføjer han, der er af flere grunde nok lidt af en utopi lige nu.

For det første vurderer Niels Høiby – på trods af de omtalte studier – ikke, at der findes tests, der er optimale og billige nok til at udrulle en omfattende hjemmetest-strategi:

»Testen skal være nem at aflæse for almindelige mennesker ligesom en graviditetstest eller et termometer, og så skal de være til at betale,« siger Niels Høiby.

Den billigste test i USA koster i omegnen af 150 kroner per styk, hvilket ifølge Niels Høiby er for dyrt, hvis man skal testes flere gange i ugen.

 

Kilde:Frederik Guy Hoff Sonne / Videnskab.dk

 

 

 

Øvrige artikler i kapitel