Verdens befolkning skal spise mindre kød

Verdens befolkning skal spise mindre kød

Verdens befolkning skal spise mindre kød

Vi kommer ikke nødvendigvis til at mangle næringsstoffer, hvis vi kun spiser vegansk

 

Vi kommer ikke nødvendigvis til at mangle næringsstoffer, hvis vi kun spiser vegansk


Der er ingen vej udenom: Verdens befolkning skal spise mindre kød, hvis den globale opvarmning skal tæmmes, konkluderer en ny rapport fra FN’s klimapanel IPCC.

Selv om vi omlægger energiforsyningen fra at være baseret på fossile brændsler til udelukkende at komme fra vedvarende energi, batter det ikke nok på klimaregnskabet, fremgår det af rapporten, som netop er udkommet. 

Dyrkningsmetoder, skovbrug, fødevareproduktion og kostvaner skal også ændres.
Mindre kød og mere grønt skal på menuen. For kødproduktion udleder langt flere drivhusgasser og udpiner landjorden mere end plantebaserede fødevarer.

Amerikanerne kan leve vegansk

Samme dag, som rapporten fra FN’s klimapanel blev offentliggjort, udkom beregninger, der viser, at amerikanerne ikke behøver at gå sultne i seng eller mangle næringsstoffer, hvis al landbrug i USA producerer plantebaserede fødevarer i stedet for kød.

Beregningerne, som netop er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Scientific Reports, viser også, at 35-50 procent af de nordamerikanske landarealer, der i dag er opdyrkede, kan blive fritlagte, hvis alle landmænd i USA dropper kødproduktionen.

Det skyldes, at store landarealer i øjeblikket bruges til at dyrke foder til slagtedyr.

De fritlagte arealer kan for eksempel bruges til skov, som optager CO2 fra atmosfæren.

“Vores beregninger er meget konservative: Sandsynligvis vil der være endnu større miljømæssige fordele ved at skifte kød ud med plantebaseret kost, end dem vi er nået frem til,” siger en af forskerne bag studiet, Gidon Eshel, der er professor på Radcliffe Institute for Advanced Study på Harvard University, USA, til Videnskab.dk.

Vegansk kost kan give nok protein

Gidon Eshel og kollegerne har brugt computermodeller til at regne sig frem til de miljømæssige og ernæringsmæssige fordele ved at omlægge landbrugsproduktionen.

Gennem proteinholdige grøntsager, bælgfrugter og korntyper kan den amerikanske befolkning sagtens få dækket behovet for protein, selv om alle bliver veganere, viser deres beregninger.

“Alle befolkningens ernæringsmæssige behov kan i det hele taget opfyldes på forskellige måder gennem en plantebaseret landbrugsproduktion,” siger Gidon Eshel, der dog tilføjer, at det kan være nødvendigt med et tilskud af B12-vitamin.

Beregningerne er teoretiske, og Gidon Eshel er klar over, at det nok ikke er muligt i praksis at overtale alle amerikanere til at blive veganere.

“Men jeg har beskæftiget mig med det her i de seneste 15 år, og mit indtryk er, at folks bevidsthed om, at vi skal skære ned på kødet, hele tiden bliver dybere og bredere,” siger han.

En kødfri dag? Læs opskriften på sæson.dk

Kilde: Anne Ringgaard, Videnskab.dk.

Foto:sæson.dk

 

 

Seneste artikler

Øvrige artikler i kapitel