Albue – Tennisalbue [Epicondylitis lateralis humeri]

Albue – Tennisalbue [Epicondylitis lateralis humeri]

Tennisalbue er oftest en overbelastningsbetinget skade, hvorved der opstår bristninger i senen og ved senefæstet.

Ofte betinget af hyppige, gentagen extension i håndled eller rotationsbevægelser (pronation supination) i albuen, hvilket kan medfører en betændelsestilstand.

Kan være betinget af forkert slagteknik og utilpasset ketsjer, og belastningen skal reduceres, da der kan opstå kronisk betændelse.

Symptomer

Ømhed og smerter på udvendige knoglefremspring på albuen med forværring ved bagudbøjning (extension) i håndled mod modstand og ved udspænding. Smerten stråler ofte ned i underarmen.

Differentialdiagnoser

Ledbetændelse i albuen, muskelbristning, supinatorloge syndrom (med afklemning af den dybe gren af n. radialis), ledbåndsskade i albuen.

Diagnostik

Diagnosen stilles klinisk ved at påvise de ved muskelskader tre karakteristiske symptomer:

  • Smerter ved tryk på knoglefremspring på ydersiden af albuen (den laterale epikondyl)
  • Udspænding (extension i albue med samtidig indadrotation i skulderled og maksimal flexion i håndled) aktivering mod modstand (extension i håndled).
  • Ved ultralydscanning kan der ses forandringer i senefæstet.

Behandling

Evt korrektion af slagteknik og tilpasning af udstyr i et forsøg på at eliminere den udløsende årsag.

Behandlingen omfatter endvidere primært aflastning, udspænding og styrketræning af musklerne på underarm.

Ved manglende fremgang på ovennævnte behandling kan der suppleres med injektion af binyrebarkhormon som led i en månedersvarende genoptræning. 

Injektion af binyrebarkhormon er altid et led i en langvarig genoptræning af en meget alvorlig tilstand, derfor er det afgørende nødvendigt, at genoptræningen løber over adskillige måneder for at nedsætte risikoen for tilbagefald.

Operation er stort set forladt. NSAID har kun smertestillende effekt. En stram tape (eller forbining) rundt om underarmen lige nedenfor albuen kan have lidt lindrende effekt.

 

 

 

Seneste artikler

Øvrige artikler i kapitel