Atopisk eksem – a’hva for en fisk?

Atopisk eksem – a’hva for en fisk?

Atopisk eksem

Når den sibiriske frost uventet melder sin ankomst, kan de fleste af os nikke genkendende til den tørre hud, kulden kan medføre.

Når den sibiriske frost uventet melder sin ankomst, kan de fleste af os nikke genkendende til den tørre hud, kulden kan medføre.

For nogle kan den endda forekomme endnu værre end for gennemsnitsdanskeren.

Visse mennesker, børn især, er nemlig plaget af atopisk eksem.

Læs om hudsygdomme i Lægens Leksikon

Måske du har hørt om sygdommen før, da atopisk eksem forekommer forholdsvist hyppigt: 15-20% af alle børn og unge oplever at have atopisk eksem, og selvom mange vokser fra det i puberteten oplever ca. 33% af disse børn og unge at symptomerne fortsætter op i voksenalderen.

Da tilstanden forekommer hyppigt hos børn og unge kaldes den også børneeksem.

Symptomer på atopisk eksem:

  • Huden er tør og kløende
  • Rødt udslæt kan opstå
  • Væskende blærer kan forekomme

Symptomer varierer meget fra person til person og optræder forskellige steder på kroppen alt efter hvilken aldersgruppe man tilhører. Kløen kan opleves som voldsom og være en medvirkende faktor til en nedsat livskvaliteten.

Man har ikke fundet årsagen til sygdommen endnu, men man ved at arvelige faktorer spiller en væsentlig indflydelse. Vanden fordamper fra huden, men ved atopisk eksem er fordampningen større end normalt hvilket  fører til den tørre hud. Om vinteren er luftfugtigheden lavere og fordampningen af huden bliver derfor større, hvilket fører til en forværring af symptomerne. Bakterier kan forværre udslættet.

Aldrig gå ned på fugtighedscreme 

Det vigtigste at huske på når man har atopisk eksem er at huden ikke må tørre ud. Fugtighedscreme er et sikkert middel at ty til for at efterleve dette og derudover forebygger den eksem. Det bør anvendes 2 gange dagligt, så vidt muligt efter et bad. Badet skal helst være af lunken temperatur (er det for varmt udtørres huden) og kort – man skal tørre sig hurtigst muligt efter badet. Sæben skal være uparfumeret ligesom fugtighedscremen.

Om vinteren skal fedtprocenten i cremen være høj. En klassisk fejl er at man stopper med at benytte fugtighedscreme når eksemen er overstået – det skal benyttes hele tiden, også når eksemet ikke er i udbrud. Man kan også få binyrebarkhormoncreme eller salve til kløen, det skal ordineres fra egen læge.

Du kan se flere godkendte cremer mod eksem hos AstionPharma.dk.

Andre gode råd om atopisk eksem:

– Sol hjælper på eksemet

– Sved og støv kan forværre eksemet

– Soveværelset skal holdes køligt (hjælper mod kløen)

– Undgå uld – bomuld er bedst inderst mod huden

– Korte negle (mindsker bakteriermængden mod huden)

– Undgå tobaksrøg

– Oliebade har ingen virkning af særlig karakter

Redaktionen:  Stud.med. Anders Emil Schack

Siderne hos infosundhed.dk kan indeholde reklamalinks.

Seneste artikler

Øvrige artikler i kapitel