Brystforstørrelse [Mammakirurgi]

Brystforstørrelse [Mammakirurgi]

Mammakirurgi kan for mange kvinder være en hjælp til brystforstørrelse med brystimplantater (BFO), der giver mere selvtillid og øget selvværd.


Det ideelle

Det er vigtigt at have et ideal, hvis man skal lave kosmetisk kirurgi. Brysterne skal være symmetriske. Brystvorterne placeret midt for overarmen. Areola ca. 5 cm i diameter, brystvorten stritter ca. ½ cm. Brystet skal fylde en C skål svarende til 450-500 gram. Formen halvrund til kegleformet.

Man bør vurdere hele kroppen. Brysterne skal matche brede hofter og bagdel. Kulturelt er der store forskelle. I USA efterspørger man proteser i bryster, hvor kvinder i Europa ønsker reduktion.

Det normale

Nogle kvinder udvikler kun små bryster. Hvis brysterne er så underudviklede, at det ligner en mandlig torso kan det accepteres som en misdannelse.

Store bryster skal opfylde kriteriet for medicinsk nødvendighed for at blive opereret i det offentlige. Man skal kunne fjerne > 500g. “Men min veninde fik kun fjernet 400 g.” Det vigtigste er, hvad der bliver tilbage.

Da det ikke, som i USA, får konsekvenser for kirurg og patient, er der kollegaer, som har svært ved at sige nej. Der er tendens til at sænke grænserne.

Jeg er meget tilbageholden/fraråder at operere unge” hormonbomber”. Jeg opererede en 20 årig slank sygeplejeelev. Jeg fjernede 950g fra hver side. Hun kunne herefter fylde en C skål og var lykkelig. To år senere skrev hun “hvad skal jeg gøre, nu kan jeg dårligt fylde en A skål”.

De unge kan fysisk bære deres store bryster, men kan føle sig mobbede. “De vipper, når jeg rider” er ikke operationsindikation. Jeg er mere tilbøjelig til at være flink ved ældre kvinder med osteoporose og rygproblemer.

 

Det er normalt, at bryster mister fylde og kommer til at hænge. En korrektion er kosmetisk kirurgi. Operation i det offentlige kommer kun på tale, hvis brysterne samtidig er så tunge, at de opfylder kravene for hypertrofia mamma.

Man vil kunne henvise nedenstående misdannelser til behandling i det offentlige

  • Eks. det ene bryst er 1-2 skålstørrelser større end det andet og evt. med en anden facon. (En mindre asymmetri f. eks. 2cm ptose kan ikke accepteres. Det skønnes normalt). Tidligere tilstræbte vi at korrigere til det mindste volumen og brugte kun undtagelsesvis proteser. I fremtiden vil man nok forsøge at fedttransplantere.
  • Rørformede bryster med kontrakt basis. Brystet har samme diameter hele vejen langs corpus (rør) og der er en meget stor areola. Også her synes fedttransplantation at skulle erstatte proteser. Det er en meget vanskelig deformitet at behandle.
  • Aplasi af m. pectoralis major. Som regel ensidig. Brystet sidder højt medialiseret og virker for småt. Kan korrigeres med latissimus dorsi lap evt. i kombination med en protese.

Behandles af mammakirurgerne og er omfattet af kræftpakke

Plastikkirurgerne bliver involveret i forbindelse med primære rekonstruktioner og ved prophylaktiske mastectomier på grund af arvelig disposition. Der er interesse for at udvikle onkoplastisk mammakirurgi, hvor man får pænere resultater end hvad der opnås med simple lumpectomier. Ved lokaliserede infiltrerende recidiver kan thoraxvæggen fjernes gennemgående og rekonstrueres.

Hvis der ikke er strålebehandlet, kan man bruge vævsekspansion og proteser.

Organisk rekonstruktion kan laves med abdominalhud fra modsatte side. TRAM lap – stilket eller fri. Bruger man mikrokirurgi er der også mulighed for andre lapper f. eks en infragluteallap.

Man kan bruge huden på ryggen som en stilket hudlap (Göteborglap) eller som latissimus dorsi lap, hvor man bruger muskelbugen som stilk.
Laprekonstruktionerne tilfører ny blodforsyning og kombineres om nødvendigt med proteser. Jeg forventer man i fremtiden i stigende omfang vil bruge fedttransplantation med injiceret autologt fedt over flere omgange.

Brystvorten rekonstrueres i en eller flere omgange på et senere tidspunkt ofte med en afsluttende tatovering af pigmenteringen i areola.
Når der er mange metoder, er det et udtryk for at resultaterne ikke altid lever op til forventningerne.

Det er op til den enkelte kirurg, hvilken metode han/hun får de bedste resultater med.

 
 
 
 
 
 
 
 

 

Seneste artikler

Øvrige artikler i kapitel