Kosmetisk kirurgi

Kosmetisk kirurgi er operationer, der har til formål at forbedre en normaltilstand.

Der er intet forkert i et ønske om at se godt ud. Hvis en kvinde personligt har store problemer med små bryster kan brystproteser være en god løsning.

Har man familiært en delle på hoften, kan man få den fedsuget. Viljen til selv at betale er en indikation på problemets størrelse. En ordning med gratis tandbehandling måtte stoppes, fordi der kom stor efterspørgsel på guldplomber, tandkroner m.m.

Det kræver ikke henvisning, at opsøge en kosmetisk kirurg, men en del patienter konsulterer vel deres egen læge inden, så derfor nedenstående korte orientering.

Alle kosmetiske klinikker skal have patientvejledninger og skal give patienterne betænkningstid. Nogle behandlinger bruges i forbindelse med sygdomsbehandling, rekonstruktionskirurgi og æstetisk kirurgi.

“Trætte øjne”
Ptosis frontis, blepharocalasis, dermatocalasis.
Skandinaver har ofte lavtstående øjenbryn. Når øjenbrynet synker, bliver der for meget hud på øverste øjenlåg, lateralt rynker huden på nederste øjenlåg.
I svære tilfælde kan huden indskrænke synsfeltet. Afstanden fra midten af pupillen til overkanten af superciliet er ideelt ca. 25 mm. Er den under 20mm bør man overveje et pandeløft, særligt hvis forholdene på øvre øjenlåg normaliseres, når øjenbrynet løftes. Kvinderne ønsker en stor flade at lægge make-up på.

Øjenlågets hud er som en blød fjeder. Fjerner man en del af fjederen medfører det, at trækket bliver uelastisk. Jeg har set patienter, hvor tarsalpladen blev trukket fri af bulbus, når de aktiverede frontalismuskulaturen. Det er tortur.

Øverste øjenlåg

Hvis øjenbrynet sidder normalt er det ikke noget større problem at fjerne hud overskuddet med et snit svarende til globelinjen. Patienten kan kun modtages på plastikkirurgiske afdelinger, hvis der er synsfeltindskrænkninger.
Et klassisk pandeløft laves med coronal incision fra øre til øre. Det efterlader midlertidig anæstesi i skalpen bag snittet. Et pandeløft bør derfor laves endoskopisk. Det kræver specialudstyr. Anvendelse af dette er ikke en obligatorisk kvalifikation.

Nederste øjenlåg

Er altid kosmetisk kirurgi. Selv med en perfekt udført operation, er der risiko for at patienten udvikler ar-ectropion. Hvis det klør i øjnene, og patienten løfter huden på kinden, vil arret klumper sammen, så kinden kommer til hænge i tarsalpladen.

Ansigtsløftning.
Kendskab til terminologien er en forudsætning for at se problemerne.
I fyrreårs alderen bliver huden mindre elastisk, specielt hvis man har udsat sig for megen sol. Huden sidder fast på næsen og øret, men den synker på kinderne. Opbindingen til kindben (zygoma) slipper.
Det medfører, at der kommer en pose på kæberanden lateralt for mundvigen (jowl) og nasolabialfuren bliver dybere. Senere kommer der slaphed på halsen. Platysmas kanter laver to folder fra hage til stenum (kalkunhals).

Hagen synker, og der kommer en dyb tværgående fure under mentalpuden (heksehage). Slaphed i kindmuskulaturen kan give små fedthernier ved mundvigen, hvor den buccale fedtpuder buler frem (hamsterposer).

Behandlingen består i at løfte huden op mod kindben (zygoma). Det kræver et snit foran og omkring øret, omfattende undermineringer og opstramning af de dybe lag. Risikoen er nerveskader (marginale gren af n. facialis), hudnekroser (rygning) og hæmatomer.
I æstetisk kirurgi bruges modificerede facelift til rekonstruktive indgreb foran øret. Enkelte gange til patienter med cutis laxa, hvor huden på kinderne kan blokere luftvejene og huden i panden falder ned over øjnene, så den må hænges op på et brillestel.

Brystproteser
En brystprotese består af en udvendig silikoneskal, som kan være glat, smånopret eller meget ru. Formålet med sidstnævnte er at modvirke deplacering og kontrakturer. Indholdet kan være vand eller forskellige bløde silikonetyper.
 
I dag kan vi få sammenhængende typer, som ikke løber ud selv om skallen revner. Profilen kan være høj til submuskulær implantation eller lav til subglandulær implantation. Proteserne laves i størrelse fra 90 ml til 500 ml. Større proteser kan bestilles.
Jeg plejer at give kvinderne en BH på og så lade dem placere forskellige proteser i skålene til de finder den størrelse de ønsker. Man skal skele lidt til bagdelens størrelse, der skal være balance.
Små proteser bliver lettere hårde, fordi den massage som bevægelser giver på den omliggende bindevævskapsel er mindre.
Bindevævskapslen dannes altid. Så længe der er god plads til protesen er brystet blødt. Hvis bindevævskapslen får lov at skrumpe, trækker den op i kugleform og bliver hård. Der kan komme smerter og deformiteter. Der kan være hårdhed på den ene side og ikke på den anden. Protesen fejler ikke noget, og det er ikke et tegn på ruptur.
Ellers er den største risiko infektion omkring protesen. Så må den fjernes og man kan ikke umiddelbart indlægge en ny.

Vi ved ikke hvor længe proteser holder. Nogle siger ti år, men en del er revnet inden. Hvis silikonen holder sig i bindevævskapslen gør man intet. Jeg har fjernet proteser, som har ligget omkring 30 år. Bindevævskapslen var svært forkalket. Ønsker man sine proteser fjernet på en offentlig afdeling, får man ikke nye opereret ind!

Det er muligt, at injiceret autolog fedt kommer til at erstatte proteser. Det kræver længerevarende operationer, men man slipper for proteseudgiften og de med proteser forbundne risici. Formentlig vil sådanne injicerede bryster vokse, hvis patienten tager på. Det kan være et problem med proteser, som bliver for små, hvis patienten bliver overvægtig.

Hængebryster

Ptosis mamma. Med årene bliver huden overstrakt. Kirtelvævet atrofierer spontant og særligt efter amning. Man kan reducere huden. Bevare og forsænke dermis i områder der skal reduceres, så total volumen bliver bevaret. Man kan eventuelt indlægge proteser.

Overarme (Mormorarme)

Hudoverskudet fjernes på indersiden af armen med et kommaformet snit ned i axillen. Der skal ikke undermineres.

Inderlår

I milde tilfælde kan man udnytte, at låret er kegleformet. Man fjerner et bananformet område op til genitofemoralfuren. Huden skal fikseres til bækkenet, så genitalia ikke trækkes ned. Efter større vægttab kan en lodret reduktion være nødvendig.

Overskydende maveskind (abdomen pendens)
I lettere tilfælde med mindre rynket hudoverskud efter fødsler, fjerner man et ovalt hudstykke under navlen. Huden løsnes op til brysterne. Der trækkes ned og der laves en ny åbning til navlen. Man tilstræber at arret kan gemmes i undertøjet/badetøj. Vandret eller bueformet høj snitføring.
Efter større vægttab kan cirkulær hudreduktion være en løsning, eller man må lave et ankerformet snit, så der kan lægges et træk fra side til side på niveau med navlen. Er der stadig overvægt skal man undgå underminering, for ikke at få hæmatomer og nekroser.

Fedmekirurgi

Emnet har været berørt flere gange. Et udvalg under Sundhedsstyrelsen arbejder med rekommandationer. “Medicinsk nødvendighed” siger, at kun svær abdomen pendens kan korrigeres i det offentlige. Svære brystdeformiteter bliver formentlig også tilladt af SST. Resten er ikke medicinsk nødvendig og dermed kosmetisk kirurgi [øjenlåg, ansigt, hals, overarme, ryg, og inderlår].
 
Læs National Klinisk Retningslinje for Fedmekirurgi 2017

Giver man behandlingen fri, vil jeg skønne udgifterne til plastikkirurgi bliver mange gange større end til det abdominalkirurgiske indgreb. Ingen vil være tilfreds med noget, der knapt er perfekt. Der vil blive mange rekorrektioner, fordi overstrakt hud hurtigt bliver slap igen.

  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Seneste artikler

Øvrige artikler i kapitel