Fod – Achillessenebetændelse [Achilles tendinopati]

Fod – Achillessenebetændelse [Achilles tendinopati]

Achillessenebetændelse viser sig ved gentagne overbelastninger i form af løb og afsæt.

Risikoen for belastningsskader af achillessenen stiger med alderen. Der er såvel eksterne (træningsfejl, dårlige sko mm) og interne disponerende faktorer (genetiske, alder mm).

Symptomer

Smerter ved aktivering af achillessenen (løb og afsæt), tryk på senen og ved udspænding af senen (men ikke ved plantarfleksion). Senen føles ofte fortykket og lettere uregelmæssig.

De uregelmæssige forandringer følger achillessenen, når fodleddet bøjes og strækkes.

Smerterne er sædvanligvis lokaliseret 2-7 cm over fæstet på hælknoglen (calcaneus).

Differentialdiagnoser

(Partiel) ruptur, peritendinitis, bursitis, bagkantslæsioner i fodleddet, muskelbristninger i lægmusklen, tromboser.

Diagnostik

Diagnosen stilles klinisk ved at påvise de ved muskelskader tre karakteristiske symptomer:

  • Smerter ved tryk (på achillessenen)
  • Udspænding af senen
  • Aktivering mod modstand (tågang)


Ved langvarige tilfælde, der ikke respondere tilfredsstillende på genoptræningen og i alle tilfælde, hvor der er fornemmet et smæld i senen, bør der udføres en ultralydscanning, hvor man kan vurdere senetykkelse, bristninger, intratendinøse forandringer (inkl. sjældne kolesterolaflejringer mm), hyperæmi, peritendinøse forhold og bursae samt differentialdiagnoserne.

Behandling

Achillessenebetændelse (achilles tendinopati) er at betragte som et isbjerg, hvor symptomerne kan sammenlignes med den del af isbjerget, der er over vandet. Inden der opstår symptomer, er der gennem længere tid opstået forandringer i senen (som kan ses ved ultralydscanning).

Mange risikerer derfor at bevæge sig ”i vandoverfladen”, hvor kortvarige aflastninger medfører smertefrihed, mens smerterne genopstår, når man går i gang igen.

Der findes næppe nogen skader, der er mere langvarige at behandle, hvis først generne har stået på i flere måneder. Derfor er hurtig indsættende behandling (aflastning, korrektion af træningsfejl, fodtøj mm, langsom genoptræning inden for smertegrænsen) helt afgørende for en succesrig behandling. Achillessenen aflastet ved anvendelse af sko med hæl.

NSAID har ingen plads i behandlingen. Ved manglende effekt af ovennævnte behandling, kan (ultralydvejledt) peritendinøs injektion af kortikosteroid som led i en flere måneders varende genoptræning (oftest ½ år) forsøges.

Kirurgi kan forsøges som sidste behandlingsmulighed, men resultaterne er ikke overbevisende.

 

 

 

 

Seneste artikler

Øvrige artikler i kapitel