Fod – Bristning af Achillessenen [Achilles-ruptur]

Fod – Bristning af Achillessenen [Achilles-ruptur]

Bristning, hel eller delvis af achillessenen opstår sædvanligvis, når achillessenen bliver udsat for en modsat retningsbevægelse under kræft.

Opstår f.eks. når badmintonspilleren lander efter en smash og samtidig sætter af for hurtigt at komme frem til nettet.

Hel eller delvis bristning af achillessenen opstår altid på baggrund af degeneration i senen. Mindre end halvdelen har haft symptomer inden bristningen, men der kan påvises degenerative forandringer i stort set alle rumperede achillessener.

Symptomer

Pludselig indsættende smerter i achillessenen, hvor der ofte fornemmes og høres et smæld. Mange tror, de er blevet sparket ned bagfra.

Smerterne forværres ved aktivering af achillessenen (tågang), tryk på senen og ved udspænding af senen. Ofte kan man føle en defekt i senen.

Det er sædvanligvis umuligt at gå på tæer.

Differentialdiagnoser

Muskelbristning i læggen, Achilles tendinopati.

Diagnostik

Diagnosen stilles ofte klinisk, hvor der findes palpabel defekt i senen, manglende tågang og manglende plantarfleksion, når lægmusklen klemmes (Thompsons test).

Hvis akillessenen er bristet helt, er der sjældent tvivl om diagnosen. Hvis senen kun er delvist bristet, kan det dog være vanskeligere at stille diagnosen.

Da en betydelig del (ca. 25%) af alle achillessene bristninger overses, er ultralydscanning obligatorisk ved tilstande med pludselige, jagende smerter i achillessenen, hvor der kan være mistanke om (partielle) rupturer.

Behandling

Achillessenerupturer kan behandles med bandagering eller operation. Hos idrætsfolk og andre med fysisk belastende arbejde, tilrådes sædvanligvis operation, men der er ikke særlig stor forskel på resultaterne.

Man må under alle omstændigheder påregne ca. 9-12 måneders skadespause inden idrætsaktiviteten kan genoptages.

 

 

 

Seneste artikler

Øvrige artikler i kapitel