Irritabel tyktarm (IBS) Colon irritable

Irritabel tyktarm (IBS) Colon irritable

Irritabel tyktarm (IBS) skyldes en forstyrrelse i tarmens funktion og medfører ændrede afføringsvaner og anfaldsvis mavesmerter.

Irritabel tyktarm er en af de oftest forekomne sygdomme i den vestlige verden og kan opdeles i 3 undertyper:

 • Forstoppelses domineret irritabel tyktarm (IBS-C)
 • Diarré domineret irritabel tyktarm (IBS-D)
 • Vekslende diarré og forstoppelse irritabel tyktarm (IBS-M)

Årsag til irritabel tyktarm

Man kender ikke den nøjagtige årsag til irritabel tyktarm, men øget følsomhed i tarmen, lavere smertetærskel samt ydre påvirkninger fra fødevarer er bragt i forslag. Ikke sjældent er lidelsen udløst af tarminfektion og inflammation (post-infektiøs tarmsyndrom).


Symptomer

Symptomerne er typiske og diagnosen kan normalt let stilles klinisk.

ROM-kriterier for irritabel tyktarm:
Mindst 3 måneder varende konstante eller tilbagevendende symptomer med mavesmerter:

 • Hvor smerterne aftager efter afføring
 • Eller hvor smerterne er ledsaget af ændring i afføringens form
 • Eller hvor smerterne er ledsaget af ændring af afføringens hyppighed

Samtidig med mindst to af følgende kriterier:

 • Forstyrret afføringsfrekvens >3 gange dagligt
 • Vekslende afføringsmønster
 • Forstyrret afføring (presse for at komme af med afføringen, problem med at holde på afføringen, fornemmelse af ikke at kunne blive færdig
 • Slim i afføringen
 • Luft i maven

Karakteristisk for irritabel tyktarm er at patienterne har forskelligartede klager.

Luftophobning i tarmsystemet med udspiling af tyktarmen, kan udløse smerter der stråler om i ryggen eller er placeret tværs over bughulen (abdomen), evt. med udstråling mod højre hofteskål på grund af udspiling af den første del af tyktarmen (coecum).

Alternativt præsenterer patienterne sig, med obstipationsklager med forstyrret tømning af tarmen, hyppige toiletbesøg og en følelse af ikke at få tarmen helt tømt. En gruppe af patienter har diarré som det dominerende symptom.


Diagnose

Diagnosen stilles ud fra symptomer og sygehistorie med tidligere sygdomme.

Hvis der optræder alarmsymptomer som, vægttab, familiær disposition til cancer, natlige symptomer, blød i afføringen, vedvarende utalt diarré, kan der evt. foretages røntgenundersøgelse af tyndtarmen, samt kikkertundersøgelse for at udelukke betændelsestilstande

Glutenallergi (cøliaki) bør udelukkes ved serologiske undersøgelser.

Patienter over 40 år, som søger læge for første gang, og patienter med familiær disposition til kræft i tyktarmen, bør have udført en kikkertundersøgelse.


Differentialdiagnoser

Hvis der er alarmsymptomer, må patienten relevant udredes, i forhold til differentialdiagnoser, som inkluderer cancer i fordøjelseskanalen, inflammatorisk tarmsygdom, galdevejssygdomme og gynækologiske lidelser samt udposninger på tyktarmen (divertikulose). I de øvrige tilfælde bør man udelukke glutenintolerance (cøliaki) og laktoseintolerans


Behandling af irritabel tyktarm

De vigtigste elementer i behandlingen er at etablere god kontakt til patienten med det formål at informere om sygdommen.

Husk at gøre rede for sygdommens godartet natur og gode prognose, således er ca. 50% raske efter 12 måneder og hos en mindre gruppe, er tarmsymptomerne kroniske, men meget sjældent invaliderende.

Der kan bruges terapeutisk intervention med fokus på ændret diæt og livsstilsændringer, individuelt tilpasset.
Low FODMAP diæten er den bedst undersøgte diæt til behandling af IBS symptomer.

En del af behandlingen vil være at spise groft brød, grøntsager og frugt, samtidig med at indtage rigeligt væske og optimere motionsvaner.

Husk fx at tilsætningsstoffet sorbitol kan udløse svære symptomer, og det kan være en fordel for patienten at nedsætte forbrug af the og kaffe.

Fibertilskud eks. HUSK eller Vi-Siblin har effekt for nogle patienter med irritable tyktarm, men er ikke evidensbaseret. Ved overvejende forstoppelses symptomer, anvendes “bulk”- midler i form af loppefrøskaller, magnesia og movicol. Mod diarré kan anvendes, Imodium (loperamid).

Medicinen bør anvendes med en vis forsigtighed, da bivirkninger er hyppige.

Behandling af irritabel tyktarm med kosttilskud

Mange folk bruger et tilskud af mælkesyrebakterier til at stabilisere balancen i tarmen, med de rigtige bakterier, så man får de dårlige bakterier i tarmen, slået ned. Her kan du bruge mælkesyrebakterier tabletter eller flydende d-dråber med mælkesyre bakterier i.

Her kan du læse mere om mælkesyrebakterier og finde dem du kan bruge.

Seneste artikler

Øvrige artikler i kapitel