Øjenbetændelse [Bakteriel konjunktivitis]

Øjenbetændelse [Bakteriel konjunktivitis]

Øjenbetændelse (bakteriel konjunktivitis) er den hyppigst forekommende sygdom i øjet eller øjenomgivelserne.   

Øjenbetændelse skyldes ofte bakterier eller virus og kan være enkel eller dobbeltsidig. 
 
Symptomer
  • Rødme (oftest kraftigst perifert), mukopurulent sekret, der bevirker sammenklistring af øjenlågene/vipper. Sjældent synspåvirkning eller kraftige smerter. 
  • Lymfekirtler foran øret og under kæben kan være hævede og som regel er disse med i symptombilledet, hvis der er tale om kraftigere betændelser.
  •  Tilstanden kan være en blandingstilstand med inddragelse af hornhinden, så man betegner sygdomsbilledet som keratokonjunktivitis.
  • I milde grader af øjenbetændelse er tilstanden selvbegrænsende og kan afhjælpes med simpel afvaskning af skorper i ciliekanten. Antibiotika er derfor ikke altid nødvendig.
  • Ved øgede gener og kraftigere bakteriefremkaldt (purulent) produktion, må man ty til antibiotisk lokalbehandling og specielt ved mistanke om keratokonjunktivitis.
  • Tilstanden må også betragtes som alvorligere hvis der foruden kraftig bakteriefremkaldt sekret også ses subkonjunktival blødning, (blødning under øjets yderste slimhinde).
rødt øje ved konjunktivitis.jpg
Rødt øje ved konjunktivitis


Behandlingsforslag

 

God håndhygiejne er den vigtigste måde at bryde smittevejen, og de fleste øjenbetændelser går over af sig selv, men i svære tilfælde kan lægen udskrive  øjendråber Tobrex Depot ,  svier mindre end Fucitalmic gel.

 

 

 

 

 
 
 

Seneste artikler

Øvrige artikler i kapitel