Sårdannelse i mundslimhinden [Aftøs stomatitis]

Sårdannelse i mundslimhinden [Aftøs stomatitis]

Recidiverende aftøs stomatitis (RAS) er sårdannelse i mundslimhinden. Tilstanden er kendt under navne, som f.eks.: blister, after, stomatitis aphtosa recidivans, eller blegner.

Forekommer fra tid til anden hos 15 – 20 % af den voksne befolkning.  

Årsag

Årsagen kendes ikke, men undersøgelser tyder på såvel genetiske som immunologiske faktorer spiller en væsentlig rolle for udviklingen.

RAS er fundet associeret til en lang række almensygdomme, herunder Behcets syndrom, HIV, Crohns sygdom og cyklisk neutropeni. Almen medicins udredning kan være indiceret i visse tilfælde, idet der kan være symptom på en tilgrundliggende almensygdom. 

Symptomer

tilbagevendende sår på mundslimhinden. Lidelsen starter med kløe i området efterfuldt af smertefulde sårdannelser, som kommer flere steder og med varierende intervaller. Smerterne er værst ved Major-typen. Hæmmer fødeindtagelsen. Der er sjældent feber. 

 
Klinik

RAS kan klassificeres i tre kliniske variationer:
  • Minor type , udgør 80%.

Minor, er den almindeligste type, og viser sig som grågul, fibrinbelagt ulceration af varierende størrelse, omgivet en såkaldt rød (halo). Læsionerne er velafgrænset, enkeltstående og mindre en 1 cm i diameter, oftest lokaliseret på kind- og læbeslimhinde. Sårdannelserne varer 7-10 dage. Forekomst og antal af udbrud er meget varierende.

  • Major type eller (stomatitis aphtosa recurrens cicatricicans), og udgør 10%.

Major viser sig ved samme udseende som Minor, men læsionerne er færre, større og dybere og går ofte helt ned til muskellaget. Sårene står i 3-6 uger og danner arvæv i slimhinden efter heling.

  • Herpetiform type,udgør 10%. 

Den herpetiforme type præsenterer sig med multiple og mindre sår, der minder om herpes infektion. Herpetiform kan minde om en primær herpes simplex virus infektion, og har derfor fået betegnelsen den herpetiforme type.

Sårdannelserne heler ofte inden ca. 14 dage. Hyppige tilbagefald forekommer. Det histologiske billede er ukarakteristisk, derfor stilles diagnosen på klinikken. Hyppigst hos ikke rygere. 


Differentialdiagnoser

Akut mundbetændelse. Skoldkopper (varicella). Karcinom. 

Behandling

Der findes ingen kausal terapi. Behandlingen er derfor rettet mod at begrænse symptomerne, varigheden og omfanget af udbruddene.

En generel anbefaling er dog at undgå tandpasta indeholdende detergenten natriumlauryl-sulfat og opretholde en god mundhygiejne. Nogle patienter med moderate udbrud af RAS kan have gavn af indtagelse af LongoVital.

Mundskylning med klorhexsidin 0,12% kan i nogle tilfælde mindske antallet og omfanget af after formentlig ved at mindske risikoen for sekundær infektion i sårene.

Andolex (benzydamin) mundskyllevæske eller lidokain gel kan anvendes til at mindske smerterne ved afteudbrud men har kun begrænset effekt.

 

 

 

Seneste artikler

Øvrige artikler i kapitel