Slimhindeforandringer [Leukoplaki]

Slimhindeforandringer [Leukoplaki]

Slimhindeforandringer også kaldet leukoplaki er betegnelsen der anvendes om de hvide pletter, der rummer risiko for malign udvikling.

 

Leukoplaki anvendes efter man har udelukket (andre) kendte sygdomme og forandringer, der ikke indebærer øget risiko for cancer. (WHO). 

Leukoplaki er en klinisk diagnose – ingen specifik histologi.

Årsag

Ukendt.

– Rygestop giver regression af leukoplakien
– II non-homogene typer findes C. albicans
– HPV
 

Symptomer

Leukoplaki er en hvid plet i mundslimhinden uden symptomer.. Enkelte patienter klager over ruhed i slimhinden.

Klinik: Klassifikation:

A. Homogene
    – leukoplakier

B. Non-homogene
    – erytroleukoplakier
    – nodulære
    – eksofytiske

C. Erytroplakier

  • Homogen leukoplaki: en hvid læsion af ensartet udseende med glat, foldet eller korrugeret overflade. Dybe furer ses i kinden og en bølget, rynket overflade ses i mundbunden.
  • Erytroleukoplaki: en flad læsion, der overvejende består af hvide og hvide og røde forandringer.
  • Nodulære leukoplaki: Der er som regel tale om en sammenblanding af de forskellige typer, og viser sig med hvide og/eller røde ekskrescenser.

Prævalensen er 2-4% i den voksne skandinaviske befolkning. Hyppigst hos mænd. Det største problem i forbindelse med leukoplakier er vurdering af det maligne potentiale; dvs. hvor sandsynligt er det at en given læsion vil udvikles til karcinom over en årrække.

Differentialdiagnoser

Friktionskeratoser i forbindelse med uhensigtsmæssig tandbørstning. Morsicatio. Lichen ruber planus. Diskoid LE. Rygers gane (leukokeratosis nicotina palati).

Behandling

Patienten motiveres til rygestop, ligesom mundhulesvamp skal behandles.

Den generelle holdning er, at leukoplakierne bør fjernes kirurgisk i forbindelse med, at man undersøger forandringen mikroskopisk.

Nye undersøgelser har vist, at man kan reducere antallet af nye cancere ved Kirurgisk /CO2 laser. Endvidere skal patienten motiveres til rygestop, ligesom mundhulesvamp skal behandles.

Det er vigtigt, at få sin mundslimhinde undersøgt regelmæssigt hos tandlægen, så leukoplakier opdages så tidligt som muligt, så eventuelle celleforandringer opdages så tidligt så muligt.

 

 

 

Seneste artikler

Øvrige artikler i kapitel