Akut mellemørebetændelse [Akut otitis media]

Akut mellemørebetændelse [Akut otitis media]

Akut mellemørebetændelse er en akut infektion i mellemøret forårsaget af virus og/eller bakterier.

Årsag

Mellemørebetændelse optræder oftest i sammenhæng med øvre luftvejsinfektion, som er et andet udtryk for, at man er forkølet.

 

Mellemørebetændelse kan også skyldes bakterier, og de hyppigst er Steptococcus pneumoniae, Hæmophilus influenzae eller Moraxella catarrhalis.

Symptomer:

  • Øresmerter
  • Feber
  • Nedsat hørelse.

Ved perforation af trommehinden øreflåd og samtidig smertelindring.

Klinik

Ved otoskopi findes en (ofte kun bagtil) fremhvælvet trommehinde, ildrød (evt. med et blegt område, som er det sted, hvor trommehinden perforerer).

Ved perforation: pusfyldt øregang.

Differentialdiagnoser

Kataralsk otit: retraheret rosafarvet trommehinde, evt med tydeligt væskespejl.

Bulløs myringit: serøse eller serosangvinolente bullae i trommehinde (brister hurtigt – indtil det sker voldsomt smertefuld).

Ekstern otit: hvis øregangen ikke er lukket af ødem, er der normal hørelse. Øregangshuden hævet og inflammeret evt. lokalt udadtil i form af meget smertefuld furunkel-dannelse.

Diagnostik

Otoskopi bliver anvendt af lægen til en undersøgelse af trommehinden, for at se om der er betændelse. Evt. dyrkning fra sekret i øret sendes til laboratorium for undersøgelse af hvilken bakterier, der giver betændelsen.

Behandling af mellemørebetændelse

Normalt går mellemørebetændelse over af sig selv, også uden antibiotika, da kroppens immunforsvar selv kan nedkæmpe sygdommen. Ved kraftige smerter er smertestillende medicin med Paracetamol en effektiv behandling.

 

 

 

Seneste artikler

Øvrige artikler i kapitel