Almindeligt smertestillende lægemiddel skader mænds hormonsystem

Almindeligt smertestillende lægemiddel skader mænds hormonsystem

smertestillende lægemiddel

Nye undersøgelser fra et dansk og fransk forskningshold har dog vist, at 14 dages daglig brug af Ibuprofen kan skade produktionen af testosteron i de mandlige testikler 

 

 

 

Det er almindeligt at tage smertestillende medicin, når man har ondt i kroppen.

Et klassisk lægemiddel er Ipren, der kan købes i håndkøb.

Det aktive indholdsstof i Ipren, Ibumetin og Brufen hedder ibuprofen, og virker ved at hæmme irritationen og betændelsestilstanden i det område der gør ondt, samtidig med at hæmme smertestimulationen. 
 

Nye undersøgelser fra et dansk og fransk forskningshold har dog vist, at 14 dages daglig brug af Ibuprofen kan skade produktionen af testosteron i de mandlige testikler. 

Ifølge en pressemeddelse fra rigshospitalet er det dog ikke alle der skal være bekymrede for bruge ibuprofen. 

David Møbjerg Kristensen, der er seniorforsker ved Dansk Hovedpine Center og medforfatter til studiet, siger: 

“Ibuprofen virker rigtig godt som smertelindrende og febernedsættende medicin, så der er naturligvis mange tilfælde, hvor det giver mening. Gigtpatienter kan fx have brug for et stof som ibuprofen for at holde smerterne ud og dæmpe inflammationen i leddene. Er man i tvivl kan man altid kontakte sit apotek eller sin egen læge”. 

Undersøgelsen foregik ved at forsøgsdeltagerne var inddelt i to grupper. Den ene gruppe fik 600 mg ibuprofen to gange dagligt i 44 dage, den anden placebo. Efter to uger havde de mænd, der fik ibuprofen et forhøjet niveau af LH i blodet. LH er et signalhormon der udsendes fra hjernen, der har til formål at øge testosteron-niveauet i blodet ved at stimulere produktionen i testiklerne.

Et øget niveau af LH tyder på, at kroppen forsøger at kompensere for det nedsatte niveau af testosteron ved at udsende en større mængde signalhormon. Denne tilstand kaldes også hypogonadisme, og ses oftest hos ældre mænd da testosteron-produktionen gradvist falder gennem livet.

Testosteron er vigtigt for både mænd og kvinder og er blandt andet med til at holde muskelopbygningen ved lige, samt sikre humøret og potensen. At ibuprofen kan have en negativ effekt på testosteronniveauet, er derfor dårligt nyt for både sportsfolk og almindelige mennesker, der benytter sig af den smertestillende effekt at ibuprofen.

Det er endnu ikke kendt om denne effekt er varig eller holder op igen, når man stopper forbruget af ibuprofen. Dog skal man ikke være bekymret, hvis man har brugt ibuprofen, siger Dennis Møbjerg Kristensen til Politiken:

“Nej, det tror jeg ikke. Jeg er overbevist om, at hormonbalancen hos de mænd, der indgår i studiet, er vendt tilbage til normalen. Der er altså ingen grund til at være bekymret over for et forbrug, der ligger langt tilbage”.
 

Indtil videre, har der ikke været ændringer i de nationale behandlingsvejledninger efter forsøgsresultatets publikation.

Redaktionen: Stud.med. Anders Emil Schack 

 

Seneste artikler

Øvrige artikler i kapitel