Graviditet & Baby

Graviditet & Baby

Når du kender din menstruationscyklus, kan du forbedre dine chancer for at blive gravid.

Forstå din månedlige cyklus

Når du kender din menstruationscyklus, kan du forbedre dine chancer for at blive gravid.

Den første fase begynder med den første dag med blødning under menstruationen.

Din krop frigiver hormoner, som follikelstimulerende hormon (FSH), der får æg inde i dine æggestokke til at vokse. Mellem dag 2 og 14 gør disse hormoner slimhinden i din livmoder tykkere for at blive klar til et befrugtet æg.

Dette kaldes den follikulære fase.

Hvad sker der under ægløsning

Den gennemsnitlige menstruationscyklus er 28-35 dage. Ægløsning sker som regel mellem dag 11 og 21 i din cyklus. Et hormon kaldet luteinitierende hormon (LH) overspænding, udløser frigivelsen af ægget, der er mest modnet. Samtidig bliver din cervikale slim mere glat med det formål at gøre sperms vej til ægget lettere.

Timing er afgørende

Kvinder er født med omkring 1 million til 2 millioner æg, og gennem ægløsning frigives fra 300 til 400 i løbet af kvindernes levetid. Normalt frigives bare ét æg hver måned. Ægget bevæger sig via en af de to æggeledere, der forbinder dine æggestokke til din livmoder.

Hvis timingen er rigtig, kan sædceller befrugte det på vej til livmoderen. Hvis befrugtning ikke sker inden for 24 timer fra ægget forlader æggestokkene, opløses ægget. Sædceller kan leve i omkring 3 til 5 dage, så viden om, hvornår når du har ægløsning, kan hjælpe dig og din partner i planlægningen, så det passer med, hvornår du har størst mulighed for at være modtagelig.

Spor dine mest frugtbare dage

Generelt er den bedste chance for graviditet, når sex sker 1-2 dage før ægløsningen. Hvis du har en regelmæssig 28-dages cyklus, og tæller tilbage 14 dage fra når du forventer din næste periode at starte. Planlæg at have sex hver anden dag omkring dette tidspunkt – dvs. dag 12 og 14. Husk at det kan sænke en mands sædkvalitet at have sex hver dag.

Din cyklus kan være længere eller kortere, så en online ægløsningsregnemaskine kan hjælpe dig med at finde ud af den sandsynlige dag.

Spor ægløsning ved Temperatur

Når kroppen frigiver et æg, sparker hormonet progesteron opbygningen og opretholdelsen af livmoderslimhinden. Det får din kropstemperatur til at gå lidt op.

Så tage din temperatur med et termometer hver morgen før du står ud af sengen. Det kan hjælpe dig med at finde ud af, om du har ægløsning. Du kan købe disse termometre på apoteket. De er billige, men de er ikke så nøjagtige som andre måder at spore ægløsning på.

Forudsigelse af ægløsning ved hormon

En stigning i LH får dine æggestokke til at frigive et æg. Den kraftige stigning sker sædvanligvis 36 timer før ægget frigives. Ægløsningskits kan kontrollere LH niveauer i din urin og hjælpe dig til at finde dagen, hvor ægløsningen sker.

Disse kits, som du kan købe på apoteket, er praktiske og meget præcise. Du ønsker måske at teste 1-2 dage, før du forventer den kraftige stigning, så du kan notere en stigning i LH.

Den sidste fase af din månedlige cyklus

I anden halvdel af din menstruationscyklus, hjælper hormonet progesteron med at forberede foring af din livmoder for et befrugtet æg. Hvis ægget ikke befrugtes og ikke implanteres, opløses det, progesteronniveauer falder, og omkring 12 til 16 dage senere udskilles ægget fra kroppen – sammen med blod og væv fra livmoderslimhinden. Denne proces er menstruation. Det varer normalt 3 til 7 dage.

Vægt påvirker fertilitet

Overvægtig eller fedme kan forringe dine chancer for at blive gravid. En undersøgelse har vist, at kvinder, hvis body mass index (BMI) var over normal, var dobbelt så lang tid om at blive gravid som kvinder med normal BMI. Men et fald i vægt på 5% -10% kan dramatisk forbedre ægløsning og graviditetschancer.

Hos mænd kan fedme kan også forårsage barnløshed og lavt testosteron. At være markant undervægtig kan også føre til barnløshed.

Alder påvirker chancerne for graviditet

Fertilitet går ned med alderen, især efter midten af 30’erne. Det sænker også chancerne for, at fertilitetsbehandlinger vil være en succes. Eksperter anbefaler dig at tale med din læge, hvis du er under 35 og har forsøgt at blive gravid i mere end 12 måneder, eller over 35 og har forsøgt i mere end 6 måneder.

Fertilitetsfald hos ældre mænd

Undersøgelser viser, at sædkvalitet og spermbevægelse falder i takt med mænds alder. Men der er ikke en maksimumalder, der gør en mand for gammel til at blive far til et barn. En undersøgelse viste, at det tog mænd med en alder på 45 eller ældre længere tid at få en kvinde gravid. Hvis din partner er ældre, kan du tale med din læge om måder hvorpå du kan øge dine chancer.

Hvordan mænd kan øge fertiliteten
  • Administrer stress
  •  Undgå alkohol og tobak
  • Opretholde en ordentlig vægt
  • Spise en kost med højt zink (findes i kød, fuldkorn, fisk og skaldyr, og æg), selen (kød, skaldyr, champignon, korn, og paranødder) og vitamin E
  • Hold testiklerne kølige – ingen lange, varme bade, boblebade eller saunaer, som kan reducere antallet af sædceller.
Behandlinger af infertilitet

En række ting kan forårsage infertilitet. Det første skridt er for din læge til at tjekke dig og din partner. Infertilitetsbehandlinger kan indbefatte fertilitetsmedicin, ovulationsstimulerende, og in vitro-befrugtning, hvilket indebærer at fjerne æggene fra æggestokkene, gødske dem og derefter implantere dem i uterus.

Hvordan hjemmegraviditetstests fungerer

Hjemmegraviditetstests tjekker din urin for “graviditetshormon,” kaldet hCG, hvad din krop gør, når et befrugtet æg implanteres i din livmoder. Nogle af disse tests kan fortælle, om du er gravid allerede så tidligt som 5 dage før din første forpassede periode.

Læs om: Graviditet – i Lægens Leksikon

Graviditet: 5 tidlige tegn

  • Du går glip af en periode
  • Du har hyppig vandladning
  • Du bliver nemt træt
  • Du har kvalme om morgenen – eller hele dagen
  • Dine bryster bliver større.

Redaktionen
Kilde: WebMD

Seneste artikler

Øvrige artikler i kapitel