Skoldkopper [Varicellae]

Skoldkopper [Varicellae]

Skoldkopper er forårsaget af en virus, Human Herpesvirus 3 (HHV) også kaldet Varicella Zoster virus, som er meget smitsom.

Skoldkopper har en Inkubationstid på: 10-23 dage.


Epidemiologi

Skoldkopper rammer stort set alle i barndommen med en attack-rate på >95%. Indførelse af en levende svækket vaccine i mange lande har reduceret forekomsten de pågældende steder.

Zoster (helvedesild) er en reaktivering af virus fra den tidligere skoldkoppeinfektion.

Skoldkopper ses i Danmark og I-lande oftest som en voksen/ældre sygdom. I U-lande er skoldkopper mere både en barne- og voksensygdom. Overstået infektion giver livslang immunitet.


Smittevej

En person med skoldkopper smitter flere dage, før udbruddet er synligt, og indtil der ikke fremkommer nye elementer.  


Symptomer

Forløbet af variceller varierer fra næsten subklinisk til infektion uden feber og kun med et enkelt element til svært medtaget almentilstand med høj feber og utallige elementer overalt på krop, hårbund, ansigt og mund.

Sygdomsforløbet er sværere jo ældre patienten er og alvorligere hos sekundærtilfælde i samme husstand. Der er ofte feber og utilpashed 1 døgns tid inden udslættet kommer. Det bryder oftest ud i hovedbunden, derefter i ansigtet og på truncus, hvorefter det breder sig perifert universelt. Små røde pletter (maculae/papler) får hurtigt vesikler hvis indhold først er klart, men snart bliver skyet, hvorefter vesiklen brister og danner skorpe.

Nye elementer bryder frem i 3-6 dage og nye og ældre elementer optræder sammen. Typisk er temperaturen 38-39o, men kan være højere. Udslættet er kløende og efterlader på nær de første store elementer ingen ar.


Komplikationer

Sekundær bakteriel hudinfektion af vesiklerne (hyppig). Der kan ses godartet enchephalitis, nephritis, hepatitis, glomerulonephritis og trombocytopeni.


Behandling

Ingen specifik medicin. Symptomlindrende og kløestillende medicin i form af antihistamintabletter eller zink-liniment.

Hold den syge i kølige omgivelser, da varme og sved kan udløse kløe. Kronisk syge børn, og immunkompromitterede børn skal behandles med Aciclovir. Herved mindskes risikoen for, at der opstår komplikationer.

Mistanke om skoldkopper hos immunsvækkede børn skal altid medføre kontakt med børneafdeling for rådgivning, evt. behandling.

Sekundær bakteriel hudinfektion behandles med antibiotika.

Barnet skal være hjemme fra skole/institution/dagpleje til alle elementer er skorpedækket, og der ikke kommer nye.


Profylakse

I Danmark er vaccination mod skoldkopper ikke en del af det almindelige børnevaccinationsprogram, men børn med særlig risiko (medfødte immundefekter eller malign sygdom) bør vaccineres. 

 

Generel info om skoldkopper:

Skoldkopper, også kendt som varicella, er en meget smitsom virussygdom, der primært rammer børn. Det er forårsaget af varicella-zoster-virus (VZV), som tilhører herpesvirusfamilien. Skoldkopper er almindelige over hele verden og betragtes som en af de mest typiske barndomssygdomme.

Smitten spredes gennem dråber i luften fra hoste eller nys fra en inficeret person eller ved direkte kontakt med skoldkoppeudbrud eller væske fra blisterne. Efter eksponering for virus vil inkubationsperioden typisk være omkring 10-21 dage, inden symptomerne begynder at vise sig.

Symptomerne på skoldkopper begynder ofte med let feber, træthed og hovedpine, hvorefter udslættet begynder at dukke op. Udslættet består af små, røde pletter, der gradvist bliver til kløende blister. Disse blister er ofte placeret på ansigtet, hovedbunden, brystet og ryggen, men kan forekomme på hele kroppen, inklusive mundhulen og kønsorganerne. Børn kan have alt fra et par til flere hundrede blister, og det kan tage op til en uge for dem at tørre op og danne skorper.

Skoldkopper er normalt ikke farlige for sunde børn, men det kan være en ubehagelig oplevelse på grund af kløen og potentielle komplikationer. Kløen kan være særlig irriterende og kan føre til sekundære infektioner, hvis blisterne bliver kløet op, og bakterier trænger ind. Disse infektioner kan kræve behandling med antibiotika.

I de fleste tilfælde løber skoldkopper sin naturlige kursus, og barnet vil komme sig uden komplikationer. Dog kan der opstå mere alvorlige problemer, især hos personer med nedsat immunforsvar, nyfødte, gravide og voksne. Voksne, der får skoldkopper, kan opleve mere alvorlige symptomer og komplikationer end børn.

En sjælden, men alvorlig komplikation af skoldkopper er kaldet herpes zoster eller helvedesild. Når en person har haft skoldkopper, vil VZV forblive inaktiv i kroppen og kan blusse op senere i livet som helvedesild. Helvedesild er karakteriseret ved smertefulde udslæt i form af bånd eller pletter, ofte på den ene side af kroppen. Det kan være mere alvorligt end skoldkopper og kræver medicinsk behandling.

Forebyggelse af skoldkopper kan opnås gennem vaccination. De fleste lande inkluderer skoldkoppervaccination i deres børnevaccinationsprogrammer, hvilket har bidraget til at reducere antallet af skoldkoppetilfælde betydeligt. Vaccinationen har også hjulpet med at mindske forekomsten af alvorlige komplikationer.

Hvis et barn bliver diagnosticeret med skoldkopper, er det vigtigt at holde dem hjemme og væk fra skole eller børneinstitutioner for at forhindre yderligere spredning af virusset. Isolering af barnet, indtil skorperne er tørre, kan også hjælpe med at beskytte andre, der ikke er immune over for sygdommen.

I tilfælde af mistanke om skoldkopper eller helvedesild er det vigtigt at kontakte en læge for en korrekt diagnose og rådgivning om behandling og håndtering af symptomerne.

Alt i alt er skoldkopper en almindelig, men normalt mild sygdom, der typisk forekommer i barndommen. Med ordentlig pleje og opmærksomhed på kløen kan de fleste børn komme sig godt igennem sygdommen uden alvorlige problemer. Vaccinationen er en værdifuld metode til at forhindre skoldkopper og beskytte sårbare befolkningsgrupper mod komplikationer.

Seneste artikler

Øvrige artikler i kapitel