Fod – Forstuvet ankel [ligament ruptur] ledbåndsbristning

Fod – Forstuvet ankel [ligament ruptur] ledbåndsbristning

Forstuvet ankel (bristning i fodleddet) opstår, hvis foden vrikker rundt, således ledbåndene bliver overstrakt og brister.

Symptomer

Smerter på og under ankelknysterne (malleolerne) samt hævelse på grund af blødningen.

Differentialdiagnoser

Fraktur, syndesmosebristning, periosteale afrivninger specielt fortil på laterale malleol som er det kraftige, kugleformede fremspring der ses på den laterale side af anklen), betændelse i ledkapsels hinde (traumatisk synovitis), bruskbeskadigelse (osteokondral læsion) i fodleddet, seneskedebetændelse (tenosynovitis) omkring anklen, senerupturer.

Diagnostik

Sædvanligvis er klinisk undersøgelse tilstrækkelig til at stille diagnosen. 

Hvis der er mistanke om brud eller bristning af ledbånd mellem skinneben og lægben (syndesmosebristninger), bør der foretages et røntgenbillede af fodleddet og evt. hele lægbenet (fibula). Tidligere kraftige vrid i fodleddet i det akutte stadie for at vurdere graden af løsheden er ikke længere indiceret, da dette ikke har betydning for valg af behandling. 

Sædvanlig vil der derfor kun være indikation for billeddiagnostik ved frakturmistanke, og hvis ikke genoptræningen forløber planmæssigt.

MR-scanning kan afklare om der er brusklæsioner, mens ultralydscanning vil kunne påvise de periosteale afrivninger, der ofte ledsager overrevede ledbånd.

Behandling

Genoptræning inden for smertegrænsen, hvilket kan starte få dage efter skaden.

Når træning på ujævnt underlag genoptages, tilrådes tape. (ankeltape-stigbøjle, -ankellås, -8-tals bandage).

 

 

 

Seneste artikler

Øvrige artikler i kapitel