Hofte/lyske – Betændelse af skambensleddet [Osteitis pubbis]

Hofte/lyske – Betændelse af skambensleddet [Osteitis pubbis]

Betændelse af skambensleddet opstår ved gentagne ensformige (over) belastninger, hvorved der opstår inflammation af skambensleddet.

Der kan komme uregelmæssigheder af ledfladerne. Skambensleddet (symfysitten) er ofte slutstadiet af langvarige lyskegener, der typisk starter ved lårets indadførende muskler, breder sig til mavemusklen (rectus abdominis) inden skambensleddet (symfysen) involveres.

Symptomer

Smerter omkring skamben, mavemuskelfæste og lyske. Betændelse af skambensleddet ses specielt ved idrætsgrene hvor løb foregår i kuperet terræn, eller præget af aktivitet med hurtig løb og pludselige retningsskift (fodbold, ishockey).

Differentialdiagnoser

Betændelse af lårets indadfører (adduktor longus tendinopati), betændelse ved mavemuskelfæstet (rectus abdominis tendinopati), stress fraktur.


Diagnostik

Diagnosen stilles sædvanligvis ved almindelig klinisk undersøgelse, hvor der findes direkte (og evt. indirekte) ømhed af skambensleddet (foruden ofte smerter ved mavemusklen (rectus abdominis).


Behandling

Betændelse af skambensleddet er ofte slutstadiet af en dårlig behandlet, kronisk overbelastning af muskelfæsterne på skamben og i lyske.

Der findes ikke mange skader, der er mere langvarige at behandle, hvis først generne har stået på i flere måneder. Derfor er hurtig indsættende behandling (aflastning, korrektion af træningsfejl, fodtøj mm, langsom genoptræning inden for smertegrænsen) helt afgørende for en succesrig behandling.

Ved manglende fremgang på regelret aflastning og genoptræning kan (ultralydvejledt) injektion af kortikosteroid rundt om de betændte senefæster eller i skambensleddet som led i en flere måneders varende genoptræning (ofte ½ år) forsøges.

Da injektion med kortikosteroid altid er et led i en langvarig genoptræning af en alvorlig, kronisk skade, er det afgørende nødvendig, at genoptræningsforløbet strækker sig over adskillige måneder for at nedsætte risikoen for tilbagefald.

 

 

 

 

Seneste artikler

Øvrige artikler i kapitel