Kronisk myeloid leukæmi [CML]

Kronisk myeloid leukæmi [CML]

Kronisk myeloid leukæmi viser sig ved ondartet omdannelse af en bloddannende stamcelle på grund af en kromosomfejl.

Omdannelsen af stamceller skyldes dannelsen af et gen på kromosom nr. 22. Stamcellen har bevaret evnen til at udvikle hvide blodlegemer, røde blodlegemer og blodplader. 


Årsag

Årsagen til kromosomændringen er ukendt. Eksponering for radioaktiv bestråling øger risikoen for CML.
 

Symptomer 

Sygdommen opdages undertiden ved blodprøvetagning i anden anledning, før der kommer symptomer. Symptomerne udvikler sig ofte gradvist med med træthed, nattesved, vægttab og let feber som følge af forøget stofskifte.

Organsvulst med forstørret milt (splenomegali) kan give symptomer med tyngdefornemmelse eller smerter under ribbenene og oplevelse af hurtig mæthedsfornemmelse betinget af tryk fra milten. Knoglesmerter kan opstå på grund af knoglemarvens udvidelse.

Det høje celleantal i blodet med øget cellehenfald giver forøget urinsyremængde i blodet, som kan medføre urinsyregigt og stendannelse i urinvejene. Ved meget højt antal hvide blodlegemer (højt leukocyttal) ses ofte symptomer fra lungerne og centralnervesystemet med åndenød og hjernepåvirkning som ved AML. 


Klinik

Milten er næsten altid forstørret på diagnosetidspunktet. Ligeledes kan leveren ofte føles. Ved blodmangel (anæmi) ses symptomer afhængigt af sværhedsgraden af denne.
 

Udredning

Ved lægeundersøgelse undersøges for hævede lymfeknuder, miltforstørrelse og andre symptomer, og der tages en række blodprøver samt knoglemarvsprøve. 


Behandling

En særlig behandling medfører hos langt de fleste patienter en bedring, som har medført betydelig længere overlevelse. Hos nogle få patienter er det nødvendigt at skifte til en anden medicin eller foretage knoglemarvstransplantation.

 

 

 

 

Seneste artikler

Øvrige artikler i kapitel