Skulder – Kalkudfældning i slimsæk ved skulderen [Bursitis calcarea]

Skulder – Kalkudfældning i slimsæk ved skulderen [Bursitis calcarea]

Af ukendte årsager kan der opstå akutte kalkudfældninger i den slimsæk, der sidder under det yderste knoglefremspring i skulderen. 

 

Kalkudfældning opstår hyppigst i skuldermusklerne  (typisk supra- og infraspinatus). Udfældninger af kalk i slimsækken medførende en kemisk slimsækbetændelse. Ses ofte hos 40-60-årige.

Symptomer

Meget kraftige smerter ved selv mindre bevægelser af skulderen. Der er ofte natlige smerter og udstråling til overarmen.

Differentialdiagnoser

Slimsæksbetændelse i skulder (bursitis subacromialis), infektion, bristning af øvre skulderbladsmuskel (tendinopati M supraspinatus), bristning af cuff-musklerne,  diskusprolaps (cervikal)

Diagnostik

Diagnosen stilles ved klinisk undersøgelse, hvor der ofte er udtalt ømhed og smerter ved selv mindre bevægelser. Der kan være rødme af huden.

Ved ultralydscanning kan forkalkningen lokaliseres, og det kan umiddelbart afgøres, om det er muligt at aspirere forkalkningen (hvis denne ikke giver slagskygge).

Behandling

Behandlingen omfatter primært smertestillende.

Kalkudfældningerne (der ligner ”tandpasta”) kan i lokal bedøvelse aspireres (ultralydvejledt) og efterfølgende injektion af kortikosteroid er den mest effektive behandling.

Forsigtig genoptræning kan påbegyndes, når smerterne er aftaget. 

 

 

 

 

Seneste artikler

Øvrige artikler i kapitel