Tjek din urin – og dermed dit helbred

Tjek din urin – og dermed dit helbred

Tjek din urin – og dermed dit helbred

Din urin kan fortælle dig meget. Urinens udseende, som farven, lugten, mængden og hvor ofte du tisser, kan afsløre meget om, hvordan du har det.

Din urin kan fortælle dig meget. Urinens udseende, som farven, lugten, mængden og hvor ofte du tisser, kan afsløre meget om, hvordan du har det.

Urin indeholder omkring 95% vand og 5% urinstof og andre faste stoffer. Men urin er meget mere kompleks. Urin indeholder 5 til 10 gange antallet af kemiske forbindelser, der findes i andre almindelige kropsvæsker som spyt – mere end 3.000 forskellige kemiske forbindelser i alt.

Din læge kan muligvis fortælle nogle ting om dit helbred, blot ved at se på farven på din urin. Men en urinanalyse, en test af din urin, kan fortælle meget mere. Din læge kan bruge det til at diagnosticere eller holde øje med flere sundhedsmæssige forhold.

Blod i din urin

Ring til din læge med det samme, hvis du ser blod i urinen. Det kan være forårsaget af noget ret harmløst, som hård træning eller medicin. Men det kan også være et tegn på noget mere alvorligt som sygdomme i nyrerne, urinlederne eller blæren, forstørret prostata, blærekræft, urinvejsinfektion eller seksuelt overførte sygdomme.

Det afslører din urin

Urin produceres i nyrerne. Kroppens blod renses og filtreres i nyrerne og affaldsstofferne udskilles i urinen. Urinen ledes fra nyrerne, gennem urinlederne mod blæren. I blæren opbevares urinen, indtil den udskilles gennem urinrøret.

Nogle fødevarer og forskellige typer medicin, kan ændre farven på din urin. Rødbeder kan for eksempel gøre den rødlig eller mørkebrun, asparges kan gøre den grøn, og gulerødder kan gøre den orange. Visse lægemidler mod halsbrand og mavebesvær (antacida) kan gøre din urin blålig, og urinen kan blive farvet i døgnet efter du har fået kemoterapi.

Nogle gange kan en usædvanlig farve på urinen, være et tegn på et sundhedsproblem. Tal med din læge hvis din urin pludselig ændrer farve, og du ikke er sikker på hvorfor.

Ildelugtende urin

Fødevarer, vitaminer og medicin kan alle ændre den måde, din urin lugter på. For eksempel forårsager asparges en ammoniaklignende lugt for nogle mennesker. Din urin kan også lugte stærkere, hvis du ikke drikker nok vand, eller hvis du tager vitamin B6 tilskud. Nogle sundhedsmæssige forhold kan forårsage ildelugtende urin. Diabetes, blæreinfektioner, nyreinfektioner og leversvigt kan alle ændre den måde, din urin lugter på. Tal med din læge, hvis du oplever en pludselig ændring, og den ikke går væk.

Urinvejsinfektioner (UVI)

Urinvejsinfektion er en infektion med betændelse i blærens slimhinde (blærebetændelse) eller i nyrebækkenet, som er den øverste del af urinlederen. Hvis du har en af disse, kan din urin være grumset, rød eller brunlig eller have pletter af rødt i sig. Eller den kan være grøn eller uklar og have en stærk lugt. UVI opstår normalt, fordi bakterier er kommet ind i din blære eller dit urinrør, det rør, der fører urinen ud af din krop. Hvis det gør ondt, når du tisser, kan din læge foretage en urintest for at konstatere din tilstand. Blærebetændelse kan behandles med antibiotika.

Hyperglykæmi (højt blodsukker)

Hyperglykæmi er, når du har for meget sukker (glukose) i blodet. Høje niveauer af glukose kan også dukke op i din urin. Du kan ikke se det med det blotte øje, men din læge kan tjekke det med en urintest. Det kan være et tegn på diabetes. Over tid kan diabetes føre til hjertesygdomme, slagtilfælde, nyresygdomme, blindhed og andre problemer.

Diabetes – sukkersyge

Hvis din læge har mistanke om, at du måske har diabetes, kan du få foretaget en blodprøve eller benytte en urinstix for at se om du har sukker (glukose) i urinen.
Diabetes, også kaldet sukkersyge defineres med forhøjet blodsukker (glukose) enten fordi kroppen ikke producerer insulin nok, eller fordi cellerne ikke reagerer optimalt på den insulin, der produceres.
Ved diabetes vil glukosen ikke i tilstrækkelig grad optages i vævene efter fødeindtagelse og har dermed svært ved at levere energi til cellerne, og der vil udskilles sukker i urinen. Hvis cellerne i din krop mangler sukker over længere tid, begynder kroppen i stedet at forbrænde fedt. I processen danner kroppen det vi kalder ketoner, som er et affaldsstof.

Læs artiklen Advarselstegn ved type 2-diabetes på infosundhed.dk

Lav din egen hjemmetest med Siemens Multistix 5- Reagensstrimler (urinstix) til urinanalyse

Diabetisk nyresygdom (skummende urin)

Hvis du har skummende urin, kan det skyldes, at du har mere protein i din urin end normalt. Skummende urin er ofte det tidligste tegn på diabetisk nyresygdom, som er den primære årsag til nyresvigt. Det skader dine nyres små blodkar. Det får din krop til at holde på mere salt, vand og affald i dit blod, end den burde. Diabetisk nyresygdom opstår ved dårlig reguleret diabetes. Din læge kan udføre en hurtig strix-undersøgelse af din urin, for et protein kaldet albumin for at finde ud af, om du har det i urinen.

Læs yderligere om Nyresygdom [diabetisk nefropati] i Lægens Leksikon

Glomerulonefritis – nyrebetændelse

Glomerulonefritis er en betegnelse for en række forskellige sygdomme, hvor der forekommer betændelse i nyrerens små karnøgler. Blodig eller skummende urin, kan være et tegn på glomerulonefritis. Det kan få dit ansigt til at hæve – især omkring øjnene samt ødemer (hævelser) ved ankler og forårsage muskelkramper og kløende hud. Det sker, når de små filtre i en af dine nyrer bliver betændt. Det kan få væske og affald til at samle sig i din krop og forårsage problemer som forhøjet blodtryk eller nyresvigt. Glomerulonefritis kan forårsages af flere sundhedsmæssige problemer, herunder en infektion eller en autoimmun sygdom.

Læs yderligere om Nyrebetændelse (glomerulonefritis) i Lægens Leksikon

Dehydrering (Væskemangel)

Væskemangel kan det ses på farven af din urin. Hvis din urin ser mørk ud, og du ikke tisser så ofte som normalt, kan det betyde, at du ikke har nok vand i kroppen. Husk at drikke vand – helst to liter om dagen. Du kan også føle dig træt og groggy, eller have kvalme. Du kan selv tjekke om du er dehydreret ved at klemme huden på din håndryg sammen – træk opad, og gi’ slip, huden skal hurtigt falde på plads igen – hvis ikke, mangler du væske. Din læge kan teste din urin for at se, hvor koncentreret den er.

Graviditet

En graviditetstest kan teste en kvindes urin for HCG-hormonet, der kun vil være der, hvis man er gravid (det kaldes Humant Chorion Gonadotropin eller HCG). Resultaterne er højst sandsynligt nøjagtige 5 til 10 dage efter en udeblevet menstruation.

Seneste artikler

Øvrige artikler i kapitel