Hvor mange har allergisk sygdom
I Danmark oplyser mere end hver fjerde dansker i løbet af et år at have haft en eller flere overfølsomhedssygdomme. Op mod hver femte voksne dansker har haft enten astma og/eller allergisk høfeber – heraf mange med allergi over for pollen, husstøvmider og katte. Astma er den hyppigste kroniske sygdom blandt børn, og mellem hvert sjette og tiende danske barn har astma. Man regner med, at ca. 250.000 voksne danskere har astma. Forekomsten af atopisk dermatit er næsten firedoblet fra 60’erne og op i 80’erne i Danmark, og de nyeste undersøgelser angiver, at mellem 15-20% af alle børn på et tidspunkt har symptomer på atopisk eksem.
ICD-10: T78.4 – ICPC: A12
Allergi giver anledning til reaktioner, der strækker sig fra lettere gener til alvorlige og livstruende reaktioner. Selv i lettere tilfælde vil ubehandlet allergi kunne nedsætte livskvaliteten og give begrænsninger i såvel fysisk som social livsudfoldelse. Den allergiske person må undgå at komme på bestemte steder, eventuelt ophøre med at arbejde, hele tiden være opmærksom på indholdet i madvarer osv. Allergisygdomme påvirker ikke alene den enkelte, men hele familiens livsførelse.
Betegnelsen “allergi” er i de senere år anvendt over for en lang række symptomer og tilstande i hud og slimhinder. Hertil hører en række reaktioner over for fødevarer og tilsætningsstoffer, lægemiddelbivirkninger, adfærdsforstyrrelser samt duft-, kemikalie- og eloverfølsomhed, men det er vigtigt at være opmærksom på, at mange af disse såkaldte tilstande ikke har noget med allergi og overfølsomhed at gøre.
Betegnelsen “overfølsomhed” er nu internationalt vedtaget og anbefales af WAO (World Allergy Organization) anvendt som et samlende begreb med følgende definition: Overfølsomhed forårsager objektive reproducerbare symptomer og tegn og udløses efter eksponering for et veldefineret stimulus i en dosis, som tolereres af normale personer.
Allergi er en overfølsomhedsreaktion, som udløses af en immunologisk sygdomsmekanisme. Den allergiske reaktion kan være antistof- eller cellemedieret. Hos de fleste patienter med luftvejs- og fødevareallergi er IgE ansvarlig for den allergiske reaktion. Disse patienter har IgE-medieret allergi. Ved ikke-IgE-medieret allergi kan antistoffet være af IgG-type, som tilfældet er ved immunkomplekser med dextran og den sjældne “serumsyge”. Ved allergisk bronkopulmonal aspergillose er både IgE- og IgG-antistoffer medvirkende.
Allergi kan endelig overvejende være medieret gennem antigen-specifikke lymfocytter, fx ved allergisk kontakteksem (cellemedieret allergi). Personer med IgE-medieret allergi benævnes ofte som “atopikere” og sygdomsmanifestationerne som “atopiske sygdomme”. Atopi defineres som: En personlig eller familiær tendens til at producere IgE-antistoffer efter eksponering for lave allergendoser, sædvanligvis proteinstoffer, og til at udvikle typiske symptomer som fx astma, høfeber og eksem