Har du væggelus med hjem fra ferien?

Har du væggelus med hjem fra ferien?

vaeggelus med hjem fra ferien

At rejse er at leve, og sjovt er det at pakke sin kuffert ud når man kommer hjem og blive mindet om alle de dejlige ting, man har oplevet

En utilsigtet souvenir, man kan være så uheldig at få med hjem i baggagen, er væggelus. 

Væggelusen er en vingeløs tæge med sugesnabel, der lever af suge blod fra sin vært.

Efter Anden Verdenskrig fandtes den stort set ikke i Danmark, men grundet den store rejseaktivitet danskerne har nydt godt af de sidste mange år, er den kommet tilbage til de danske husstande.

Væggelusen spredes gennem bagage især med det snavsede vasketøj.

Der er ikke som sådan ikke noget farligt forbundet med væggelus – de kan, så vidt man ved, ikke overføre sygdomme til menneskene, men nogle mennesker kan reagere voldsomt på væggelus angreb.

Men selvom den ikke er farlig, betegnes den som et skadedyr og kan være til stor gene og svær at komme af med. 

Har du væggelus?

Væggelus (Cimex lectularius) er små (6-7mm) og mest aktive om natten, og kan derfor være svære at spotte. Efter at have suget, blod fra sit offer, der svarer til 7 gange deres egen vægt kryber de i skjul op til 2 måneder, alt imens de fordøjer måltidet, parre sig og lægger æg (ca. 200 stk), før de trænger til føde igen.


To tegn på at du har fået væggelus i hjemmet:

  • Væggelus’ bid: de vil typisk bide om natten, hvorfor man kan vågne op med små bid, der ofte er røde og kan klø. Væggelusebid kan nemt blive forvekslet med udslæt, men karakteristisk for biddene er, at væggelusene går efter legemsdele uden for dynen.  Derfor er det oftest fødder, hænder, skuldre, hals og ansigtet der bliver udsat for bid.
  • Ekskrementer fra væggelus: væggelusene efterlader spor i sengen i form af blodpletter. Er man i tvivl om det er et væggelusebid man har fået, kan man derfor kigge på lagnet efter blodpletter. 

 

Kom af med væggelus

Da væggelus kan leve op til 1 år uden blod er de svære at komme af med. Om dagen gemmer de sig i sprækker i væggene og særligt omkring sengen for at komme frem og natten og suge blod. Derefter kravler de tilbage i væggen hvor de kan sidde i flere døgn uden føde.

I kampen for at komme af med væggelusene er det derfor vigtigt at kende deres skjulesteder.  

Pesticider virker effektivt mod væggelus, men da pesticider kan have skadelige virkninger på mennesker, anbefales det at få nogle professionelle til at uddrive de små skadedyr. 

For selv at bekæmpe væggelusene kan man vaske tøj og sengetøj på over 50ºC eller putte det i fryseren et par timer ved 18ºC.


Redaktionen
: Stud.med Therese Mørch

(Foto: Shutterstock)

 

Seneste artikler

Øvrige artikler i kapitel