Hofte/lyske – Sportmann’s hernia [Sportsbrok] Lyskebrok

Hofte/lyske – Sportmann’s hernia [Sportsbrok] Lyskebrok

Brok (lyskebrok) er en udposning af bughinden, som trænger igennem et svagt sted i bugvæggen i lysken.

 

Eksistensen af “sportsbrok” diskuteres blandt fagfolk. Generelt drejer det sig om et lyskebrok (direkte hernie), der ikke kan påvises med sikkerhed hverken før eller under operationen.

Nogle anser tilstanden for at være et meget tidligt stadie af et endnu ikke udviklet lyskebrok, mens andre mener, det skyldes småbristninger i muskler og sener omkring brokkanalen.

Symptomer

Brok viser sig ved smerter i lysken, uden der kan påvises en hævelse i lysken eller nogen anden forklaring på smerterne.

Differentialdiagnoser

Direkte lyskebrok (hernia inguinalis), eller indirekte lårbrok (hernia femoralis), muskelbristninger i adduktor longus musklen, eller i mavemusklerne (rectus abdominis), stress fraktur.

Diagnostik

Der findes ingen undersøgelser (herniografi, røntgen, ultralydscanning, MR-scanning, scintigrafi), der kan påvise “sportsbrokket”.

Det gælder primært om at udelukke andre (behandelbare) lidelser. De fleste er ømme ved falx inguinalis ved afgrænsningen til brokkanalen.

Behandling

Behandlingen er primært aflastning fra de smerteudløsende aktiviteter og optræning af lyske og bugvæg inden for smertegrænsen. 

 

 

 

Seneste artikler

Øvrige artikler i kapitel