Tobaksafhængighed

Tobaksafhængighed

Et rygestop vil altid være en gevinst for dit helbred, du bliver sundere og gladere og samtidig mindskes risikoen for alvorlige sygdomme.

Tobaksrygning øger risikoen for kræftsygdomme, især lungekræft som er årsagen til mere end 90% af alle lunge-kræfttilfælde.

Symptomerne typisk er hoste, halsirritation, smerter i brystkassen, hæshed og åndenød. Udover lungekræft øger rygning også risikoen for at udvikle astma, diabetes og KOL.


Læs kapitlet om lunge og luftveje i Lægens Leksikon.

Når du ryger kommer dit hjerte på overarbejde, og dit blodtryk stiger. Rygning forkalker de små blodkar og øger åreforkalkning og dermed opstår kredsløbs -og hjertesygdomme som blodpropper, der i værste fald kan det give hjertestop.

Cigaretrøg optages gennem mundslimhinden og indeholder forskellige skadelige kemikalier, med nikotin som det vigtigste afhængighedsskabende stof.

Med daglig tobaksrygning udvikler du derfor nikotinafhængighed.


Læs om tobaksafhængighed i Lægens Leksikon

Når du kvitter rygningen, nedsætter du risikoen for at få hjerte- og kredsløbssygdomme væsentligt og hvis du har haft en blodprop i hjertet, vil et rygestop halvere din risiko for at få en ny blodprop.

Vil du stoppe med at ryge tobak, findes der gode behandlingstilbud både fra din kommunes rygestoprådgivning og med Stoplinien i samarbejde med sundhedsstyrelsen.

Et rygestop vil altid være en gevinst for dit helbred, du bliver sundere og gladere og samtidig mindskes risikoen for alvorlige sygdomme.


Læs om den fysiske afhængighed i kapitlet om misbrug i Lægens Leksikon

 

 

 

 

Seneste artikler

Øvrige artikler i kapitel