Slidgigt også kaldet artrose er en gruppe overlappende sygdomme, som har forskellig årsag, men fører til ensartede biologiske følger.
Slidgigt er den mest udbredte af de over 200 gigtsygdomme, der findes, og over 300.000 danskere har fået diagnosen slidgigt. Slidgigt er en af de største folkesygdomme og mest udbredte sygdom i bevægeapparatet. Over halvdelen af alle danskere over 40 år og alle over 60 år har slidgigt i et eller flere led.
Slidgigt er en kronisk tilstand
Slidgigt eller artrose er en kronisk såkaldt degenerativ ledsygdom som omfatter forandringer i hele leddet, dvs. brusken, knogle, ligamenter, ledkapsel, bindevævshinde, muskler og sener, og som karakteriseres af svigtende ledfunktion med varierende ødelæggelse af ledbrusk.
Ledbrusk er kroppens svage led og når væv og ledbrusk bliver slidt mister det sin elastisksitet og evne til at være stødabsorberende og derved begynder knogler og led at støde sammen og skarve mod hinanden.
Slidgigt kan ramme alle led, Dette kan forårsage ubehag, og når du bruger de berørte led opstår smerte.
To typer af vævsforandringer kendetegner slidgigt, dels et fortsat tab af ledbrusk og dels en nydannelse af knogle ved leddets kant såvel under den ødelagte ledbrusk som langs ledrandende.
Tommelfingerens grundled og storetåens grundled er to af de steder, der ofte rammes af slidgigt med de karakteristiske knuder (Heberdens knuder).