Ubehandlet glutenintolerans

Ubehandlet glutenintolerans

Ubehandlet glutenintolerans

Ubehandlet glutenintolerans kan måske øge risikoen for alvorlige sygdomme

 

Ubehandlet glutenintolerans kan måske øge risikoen for alvorlige sygdomme 

Forskning tyder på at ubehandlet glutenintolerans (cøliaki) muligvis kan føre til alvorlige sygdomme som kræft- og hjertekarsygdomme.

Forskellige kræfttyper som mavetarm-, bryst-, æggestokke-, livmoder, hoved- og halskræft og hjertekarsygdomme.Det er nogle af de alvorlige sygdomme, ubehandlet glutenintolerans – cøliaki – øger risikoen for at få, og derfor kan sygdommen potentielt have alvorlige langvarige helbredskonsekvenser.

Det indikerer ny dansk forskning, der netop er publiceret i American Journal of Gastroenterology, skriver Videnskab.

Det er læge og postdoc Line Lund Kårhus, der står bag studiet sammen med professor Allan Linneberg ved Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse på Bispebjerg Hospital.

“Vi ved fra tidligere studier, at cøliakipatienter kan have en forhøjet risiko for visse typer af kræft, men i vores studie ser vi en bred kræftrisiko. Det var lidt overraskende, for det er ikke set andre steder tydeligt før,” siger Line Lund Kårhus.

50 procent øget kræftrisiko

Det nye studie er baseret på 17.000 danske blodprøver indsamlet siden 1970’erne. Forskerne har undersøgt blodprøverne for antistoffer, der er et tegn på glutenintolerans.

Blodprøverne blev sammenlignet med data i Landspatientregistret, hvor kendte diagnoser er registreret. På den måde kunne forskerne udelukke de personer, der allerede havde fået diagnosen cøliaki.

Til sidst stod forskerne tilbage med 169 mennesker med udiagnosticeret cøliaki. Dem har forskerne så sammenlignet med den øvrige befolkning, for at undersøge om udiagnosticeret cøliaki spiller en rolle for forekomsten af forskellige kræft- og hjertekarsygdomme samt andre autoimmune sygdomme og dødelighed. Det gør det tilsyneladende, konkluderer de.

Forskerne finder frem til i deres studie, at der for kræft samlet er 50 procent øget risiko for personer med ikke-diagnosticeret cøliaki, i forhold til dem som ikke har ikke-diagnosticeret cøliaki.

For hjertekarsygdomme er der ifølge studiet en øget risiko på 30 procent.

Studiet har ikke justeret for kostvaner, rygning og alkohol

Det betyder, at ubehandlet cøliaki har alvorlige langvarige helbredsmæssige konsekvenser for hele kroppen – og altså ikke blot mavetarm-kanalen. Og resultaterne bekræfter, at cøliaki er en såkaldt systemisk sygdom, fordi sygdommen påvirker hele kroppen.

Omkring 30-50.000 danskere har cøliaki. Kun lidt flere end 10.000 danskere har imidlertid fået stillet en diagnose
Læs mere om Glutenintolerans i Lægens Leksikon

Det er dog vigtigt at understrege, at studiet ikke tager højde for skjulte faktorer som kostvaner, rygning og alkohol, som kan spille en afgørende rolle for at slå fast, hvorvidt det er cøliaki alene, der er skyld i de alvorlige følgesygdomme.

“Som forfatterne selv er inde på i diskussionen af deres resultater, så kan der være confounders – skjulte faktorer – i spil. I det her tilfælde kan det for eksempel være usunde kostvaner, rygning og alkohol. Det er der ikke justeret for i de foreliggende analyser, og det giver mulighed for at lave fejlslutninger,” påpeger Oluf Borbye Pedersen, professor og forskningsleder ved Novo Nordisk Fondens Metabolismecenter, Københavns universitet.

“Så vi skal have flere større studiematerialer, hvor der tages højde for skjulte faktorer, før vi kan konkludere noget sikkert,” siger Oluf Borbye Pedersen

 

Kilde: Mette Mølgaard, Videnskab.dk
Foto: Shutterstock

 

 

 

Seneste artikler

Øvrige artikler i kapitel