Fysisk inaktive har hårdere sygdomsforløb med COVID-19

Fysisk inaktive har hårdere sygdomsforløb med COVID-19

De nye resultater understreger vigtigheden af at opretholde et fysisk aktivitetsniveau under nedlukningen, lyder det fra flere forskere.

 

Hvis du endnu ikke er stødt på nok grunde til at holde dig fysisk aktiv, kommer her endnu en:

Folk, der konsekvent er fysisk inaktive, ser ud til at have en forhøjet risiko for et hårdere sygdomsforløb med coronavirus.

Sådan lyder konklusionen i et stort amerikansk studie, der netop er udgivet i tidsskriftet British Journal of Sports Medicine, skriver Videnskab.dk.


Fordobler risiko for indlæggelse

I studiet har en række forskere set nærmere på sygdomsforløbet hos 48.440 amerikanere, der alle har været smittet med coronavirus mellem januar 2020 og oktober 2020.

Når forskerne tager højde for faktorer som etnicitet, alder og underliggende sygdomme, viser resultaterne, at de fysisk inaktive deltagere, som blev smittet med COVID-19, var i større risiko for at få et hårdt sygdomsforløb. Faktisk var de mere end dobbelt så tilbøjelige til at blive indlagt, end dem der havde et aktivitetsniveau på over 2,5 timers fysisk aktivitet om ugen.

»Det er et spændende studie, der nu viser, at fysisk inaktivitet kan hæve risikofaktoren for at få et hårdere sygdomsforløb, hvis man bliver smittet med coronavirus. Risikoen ser kun ud til at være overgået af høj alder og organtransplantationer, og det, synes jeg faktisk, er ret vildt,« siger Bente Klarlund Pedersen, professor og overlæge på Rigshospitalet og Københavns Universitet og leder af Center for Aktiv Sundhed.


Giver mening fysiologisk

Studiet viser ligeledes, at de fysisk inaktive deltagere var 73 procent mere tilbøjelige til at kræve intensiv pleje og havde 2,5 gange større sandsynlighed for at dø af infektionen.

Åbner man kølerhjelmen og ser nærmere på kroppens maskinrum, giver det god mening, at et højere fysisk aktivitetsniveau kan være et våben til at forebygge et hårdt sygdomsforløb, hvis man skulle være uheldig at blive smittet med COVID-19, vurderer Bente Klarlund, som ikke har været en del af studiet.

Når man er fysisk aktiv, sætter det gang i en række mekanismer, og det frigiver blandt andet stoffer fra musklerne, som kan påvirke immunsystemet og skabe en antiinflammatorisk effekt, uddyber Bente Klarlund overfor Videnskab.dk.

»Vi har ikke tidligere sagt, at fysisk aktivitet nedsætter risikoen for alvorlige COVID-19 forløb, men det tyder nu på, at det hænger sammen, og det er vigtig viden.«
Og bare lige for at slå det fast: Fysisk aktivitet er kun forebyggende. Det er ingen garanti – og det hindrer ikke, at du bliver smittet med COVID-19; derfor skal man stadig holde afstand og følge retningslinjerne.


Et par forbehold
 

Når man læser resultaterne, er der imidlertid et par ting, man skal være opmærksom på, påpeger Jens Troelsen, der er professor i Active Living og institutleder for Institut for Idræt og Biomekanik på SDU.

Forskerne har altså foretaget en patientundersøgelse, hvor de analyserer oplysninger, der fremgår af patientjournaler. Deltagerne har selv angivet deres aktivitetsniveau, ingen konditest er foretaget, og forskerne har derfor ikke mulighed for at dobbelttjekke, om det stemmer.

»Derfor er der en indlejret usikkerhed om dataenes validitet og manglende oplysninger om intensiteten af den fysiske aktivitet, som, vi ved, har en betydning,« siger Jens Troelsen.

»Omvendt er det en styrke, at der er tre eller flere målinger, som indgår, og at undersøgelsen er gennemført med en stor patientgruppe, som har stor demografisk spredning. Det muliggør analyser, hvor der kan justeres for en lang række variable, for eksempel etnicitet, rygning og en række sygdomme,« fortsætter han.

 

Kilde: Niklas Asp Nielsen, Videnskab.dk
Foto: Muski

 

 

 

 

Seneste artikler

Øvrige artikler i kapitel