Kan hård træning forbedre behandling af lungekræft?

Kan hård træning forbedre behandling af lungekræft?

Kan hård træning forbedre behandling af lungekræft?

Forsøg i Danmark: 11 danskere er indtil videre del af et nyt studie, der skal afdække, om intens motion hjælper i kampen mod lungekræft – og i givet fald hvorfor.

 

 

Forsøg i Danmark: 11 danskere er indtil videre del af et nyt studie, der skal afdække, om intens motion hjælper i kampen mod lungekræft – og i givet fald hvorfor.

Hvad siger du til at slynge din corona-ramte krop op på fire forskellige maskiner i træk for bagefter at lave øvelser, hvor du træder op på og ned fra en lille bænk i højt tempo?

Hvis du synes, det lyder lidt hårdt, så forestil dig, at du oven i hatten har lungekræft og kan have svært ved at trække vejret. Måske har du endda aldrig trænet før.

Nu har du en fornemmelse af, hvilke strabadser 6 danskere går igennem i videnskabens navn.

»Det går rigtig godt med at få folk igennem. Flere af dem har været i meget dårlig form, men de er mødt op, har været meget motiverede og er meget glade for det,« melder Gitte Holmen Olofsson, der er leder af forsøget og postdoc på National Center for Cancer Immun Terapi (CCIT-DK) på Herlev og Gentofte Hospital, ifølge Videnskab.dk.

De 6 seje lungekræftpatienter er sammen med 5 andre i en kontrolgruppe de første af i alt 70 danskere, der skal hjælpe forskerne med at finde ud af, om højintens træning kan bruges i kræftbehandling.

Hypotese: Sådan virker motion

Håbet er kort fortalt, at patienternes eget immunsystem får ekstra brændstof af motion, så den gængse kræftbehandling virker bedre.

Mere konkret håber forskerne, at motion kan øge antallet af immunforsvarets dræberceller, og at flere dræberceller kan finde vej ind i selve kræftsvulsterne.

Jo flere dræberceller der er i kræftsvulsten, des bedre vil behandling med immunterapi i princippet virke. Immunterapi fyrer nemlig op under det naturlige immunforsvar ved at styrke dræbercellerne.

Immunterapi virker langt fra på alle. Men hvis motion kan gøre behandlingen med immunterapi bedre for dem, der i forvejen oplever en effekt, kan motion måske også få den »meget dyre« immunterapi til at virke i nogle af de patienter, som i dag ikke har gavn af immunterapi.

»Samfundsmæssigt er det rigtig fornuftigt at afdække metoder til at øge responsraten for immunterapi – ikke mindst, hvis der som her er tale om en indsats, som også er sund på andre måder og har en god chance for også at øge livskvaliteten hos patienterne,« forklarer Per thor Straten til Videnskab.dk.

Per thor Straten er med til at lave studiet på Herlev og Gentofte Hospital og desuden professor ved Københavns Universitet.

»Helt på sin plads« med menneske-forsøg

For fem år siden lykkedes det en række danske forskere – herunder Per thor Straten og Gitte Holmen Olofsson – at vise, hvorfor kræfttumorer i mus vokser langsommere, når musene motionerer.

Forskerne håber at kunne finde noget lignende i nogle af de 70 lungekræftpatienter, som skal gennem forsøget over det næste par år.

»Vi er stærke på det her område, og hvis vi kan bidrage til en bedre forståelse af, hvorfor motion måtte gavne patienterne, kunne det være helt fantastisk. Så har vi givet noget rigtig godt og nyt til feltet,« mener Gitte Holmen Olofsson.

Det er man helt enig i hos Kræftens Bekæmpelse.
Seniorforsker Anja Olsen har set på protokollen for studiet; en slags drejebog for, hvad forskerne vil gøre.

Anja Olsen synes, det lyder som et interessant studie, som det giver god mening at få udført.

»Der er allerede lavet dyreforsøg med interessante resultater indenfor feltet, og jeg synes, det er helt på sin plads at afprøve princippet hos kræftpatienter.«

»Jeg glæder mig til at se, hvad de finder,« lyder det fra Anja Olsen, gruppeleder i forskningsenheden Kost, gener og miljø under Kræftens Bekæmpelse.

Fysisk aktivitet for kræftpatienter se: Kræftens Bekæmpelse 

 

Kilde:Thomas Hoffmann, Videnskab.dk

Foto: colourbox

 

Seneste artikler

Øvrige artikler i kapitel