Pupillerne voksede på et splitsekund ved synet af alkohol hos tidligere misbrugere. Foto: Shuttestock
Pupillerne er et vindue til de dele af hjernen, der styrer lyst og motivation.
Synet af alkohol kan tilsyneladende få pupillerne til at udvide sig, hvis man tidligere har haft et alkoholmisbrug og har svært ved at holde sig fra sprutten.
I et pilotforsøg med 21 personer, der var i behandling for alkoholafhængighed, har forskere fra Center for Rusmiddelforskning på Aarhus Universitet for første gang nogensinde fundet en forunderlig sammenhæng:
Jo større pupillerne blev hos forsøgspersonerne, når de så på billeder af alkohol, desto højere var risikoen for, at de fik et tilbagefald inden for fire måneder.
Pupillerne voksede på et splitsekund, og sladrer måske om risiko for tilbagefald hos tidligere alkoholigere.
De 21 forsøgspersoner kiggede på skift på billeder af alkohol og billeder af noget, der ikke betød noget særligt for dem. Samtidig blev størrelsen af deres pupiller målt med et særligt eyetracking-apparat.
Inden for bare 200-250 millisekunder voksede pupillerne hos nogle af forsøgspersonerne, når de så et billede af alkohol.
Forskerne fandt en klar sammenhæng: Jo mere pupillerne blev udvidet, når forsøgspersonerne så billeder af alkohol, desto mere alvorligt og langvarigt var deres tilbagefald.
“Vi fandt en meget tydeligere sammenhæng, end vi havde regnet med. Men når studiet er så lille, skal vi selvfølgelig lave mere forskning for at være sikre på, at det ikke bare er et tilfælde,”udtaler studiets førsteforfatter Timo Kvamme, der har lavet forsøget i samarbejde med blandt andre forskere fra Cambridge University i England.
Mere forskning er nødvendig
Når der kun er få personer med i et forsøg, er der en øget risiko for, at de sammenhænge forskerne finder, er tilfældige.
Men hvis flere forsøg med flere forsøgspersoner og en kontrolgruppe kan genfinde sammenhængen mellem pupilstørrelse og risiko for tilbagefald, kan eyetracking sandsynligvis bruges til at spotte, hvem der har størst risiko for at begynde at drikke igen.
Nu tænker du måske, at det lyder lidt underligt.
“Men det er faktisk ikke specielt overraskende, at pupillerne udvider sig, når man har ustyrlig trang til noget. Pupillerne fungerer som et slags vindue ind til de centre i hjernen, der styrer vores lyst og motivation,” siger Timo Kvamme.
“En række studier har siden 1950’erne og 60’erne vist, at pupillerne ændrer sig, når man ser på emotionelle ting,” tilføjer han.
- Når en baby ser på sin egen mor, udvider pupillerne sig. Når den samme baby ser en fremmed kvinde, sker der ikke noget med pupillerne.
- Når folk bliver præsenteret for udsagn, der stemmer overens med deres egen politiske overbevisning, udvider deres pupiller sig.
- Pupillerne udvider sig, når forsøgspersoner ser på pornografiske billeder af noget, de bliver seksuelt ophidsede af.
Kilde: Anne Ringgaard, Videnskab.dk
Foto: Shuttestock