Afhængig af alkohol

Afhængig af alkohol

Vin og alkohol

Når du drikker, oplever du måske en række glæder, som de fleste mennesker forventer er mere positive end negative, men samtidig øges risikoen for et misbrug af alkohol.

Udvikling af afhængighed af alkohol skyldes primært et længerevarende og regelmæssigt stort alkoholforbrug, som medfører tiltagende forstyrrelse af psykiske og motoriske funktioner samt ændret adfærd.

Udviklingen af et alkoholmisbrug sker gradvist og kan før eller senere give skader på leveren, bugspytkirtlen, og bidrager til kræftsygdomme primært i mund, svælg og spiserør, men det er tillige vist, at risikoen for kræft i tyk- og endetarm samt brystkræft er forøget, foruden hjerte-karsygdomme, forhøjet blodtryk og psykiske lidelser med depression og angsttilstande.


Læs om Alkohol – Afhængighed i Lægens Leksikon

Når du drikker, oplever du måske en række glæder, som de fleste mennesker forventer er mere positive end negative, men samtidig øges risikoen for et misbrug af alkohol.

At forebygge et alkoholmisbrug gennem oplysning om konsekvenserne kan starte med det spørgsmål, Ludvig Holberg stillede for knap 300 år siden: hvorfor drikker Jeppe? Det handler om, at man nok kan konstatere problemer i livet, men ikke kender årsagen til adfærden, før man erkender problemet.

Det er ingen skam at have et alkoholmisbrug, og jo før du kommer i behandling for dit misbrug, jo bedre resultat. Uanset om du har stort forbrug, et problematisk forbrug eller er afhængig af alkohol, kan det være en god ide at få hjælp.

Behandling for alkoholproblemer består af afrusning af svær alkoholafhængighed, behandling af abstinenssymptomer tilsammen med samtalebehandling for at forhindre tilbagefald.

Du kan altid søge hjælp hos din egen læge eller direkte hos din kommunes alkoholbehandling.

Du kan også kontakte Alkohol & Samfund på 80 200 500 og få anonym og gratis rådgivning.

Læs om alkohol og akutte tilstande i Lægens Leksikon

Ifølge sundhedsstyrelsen er alkohol en af de faktorer, der har størst indflydelse på folkesundheden i Danmark. Op mod 1 million danskere drikker mere end de anbefalede 7 genstande om ugen for kvinder og 14 for mænd.

Alkoholisk demens er en demenstilstand, som er forbundet med alkoholmisbrug – Læs om det i Lægens Leksikon.

Det anslås, at 3.000 dødsfald i Danmark hvert år kan relateres til alkohol som den primære dødsårsag.


Læs: Fakta om alkohol på Sundhedsstyrelsens hjemmeside

 

 

 

 

Seneste artikler

Øvrige artikler i kapitel