Influenza er en yderst smitsom sygdom forårsaget af RNA-virus
Influenzavirus type A og B giver anledning til influenzaepidemi ca. hver 2.-3. år.
Influenzavirus overføres som luftbåren smitte og typisk fra person til person ved tæt kontakt, fx via dråber ved hoste og nysen.
Inkubationstid 18-72 timer.
Symptomer på influenza
Akut indsættende symptomer:
- Høj feber
- Stærk hovedpine
- Kuldegysninger
- Muskelsmerter og udtalt sløj.
Herefter begynder ofte en tør hoste og halssmerter. Symptomerne varer op til 5 dage.
Børn er mere udsat for at få influenza end voksne, og symptomerne kan være anderledes.
Små børn < 2 år kan være sløve, pirrelige og lide af appetitløshed.
Børn fra 2-12 år kan have hoste, feber, mavesmerter, diarré og opkastning.
Hos ældre ses ofte et længere og alvorligere sygdomsforløb, og ældre over 65 år har særlig risiko for at udvikle følgesygdomme som sekundær bakteriel infektion, f.eks. lungebetændelse
Differentialdiagnoser
Lungebetændelse (pneumoni), hjernehindebetændelse (meningitis), hjernebetændelse (encefalit) samt mange andre virale og bakterielle infektioner med feber og almensymptomer.
Udredning
Svælg- og nasopharynx sekret undersøges for influenza-virus vha. PCR er meget sensitiv, men er oftest normal ved virusinfektion.
Behandling – Symptomatisk
Febernedsættende medicin (paracetamol), hvile samt rigelig med væske. Ibuprofen kan være godt til muskelsmerter i forbindelse med influenza.
Antibiotikabehandling skal indledes ved komplikation med bakteriel infektion som lungebetændelse (pneumoni), mellemørebetændelse (otitis) og svingende feber.
Ved influenzaepidemi og efter udelukkelse af anden alvorlig lidelse kan antiviral behandling med Tamiflu® oseltamivir overvejes og afkorter varigheden af sygdommen med omkring en dag.
Medicinen skal tages så tidligt som muligt (inden for 48 timer efter starten af en influenza) – ellers virker den ikke.
Vaccination er den mest anvendte forebyggelse af influenza, og den virker hos 70-90 procent af de vaccinerede blandt raske og hos ca. 60 procent af de vaccinerede blandt ældre.
Sundhedsstyrelsen anbefaler (gratis) forebyggende influenzavaccination til alle over 65 år, samt til patienter med kronisk hjerte- og lungesygdom eller immundefekt. For optimal effekt gives vaccinen i okt./nov.
Vaccinen beskytter efter ca. 10 dage og forhindrer influenza hos ca. 70% af personer over 65 år.