Tyktarmscancer er den næsthyppigste årsag til cancerdød i Vesteuropa og USA.
I Danmark diagnosticeres ca. 4.250 nye tilfælde årligt, og gennemsnitsalderen ved diagnose er mellem 60-65 år, og den gennemsnitlige livstids risiko er beregnet til 5%.
Årsag
Arvelig disposition hos personer med familiær colon polypose og hos 1.grads slægtningen til non-polypøs colon cancer. Inflammatorisk tarmsygdom og scleroserende cholangit disponerer sygdommen. Der drejer sig næsten udelukkende om adenocarcinomaer udgået fra slimhinden.
Symptomer
Den hyppigste kliniske præsentation er; langsomt indsættende symptomer med påvirkning af den generelle helbredstilstand (træthed, vægttab), og gastrointestinale symptomer i form af ændrede afføringsvaner, abdominalsmerter, afgang af blod og slim per rectum. Tumorer lokaliseret i hø. side af colon giver sjældent afføringsforstyrrelser, men alene almensymptomer.
- Blod i afføringen
- Sort afføring
- Ændrede afføringsvaner
- Skiftevis forstoppelse og tynd afføring i mere end en måned
- En fornemmelse af, at tarmen ikke tømmes ordentligt, når du er på toilettet
- Blodmangel, vægttab eller feber i lang tid uden grund
Hvis tumor findes i tranversum eller decendens er afføringsændringer mere fremherskende, og ved cancer i rectum eller sigmoideum er blødning det mest almindelig symptom. I ca. 25% af tilfældene udvikler patienten akut abdomen med ileus pga. obstruktion og evt. perforation og peritonitis.
Diagnostik
Ændret afføringsmønster > 1 måned, jernmangelanæmi, uafklarede abdominal-smerter, vægttab eller generelle symptomer med træthed hospersoner ældre end 40 år med synlig rektalblødning, bør give anledning til mistanke om colorectal cancer.
Klinisk vurderes almentilstanden, der udføres palpation af abdomen og rectaleksploaration, hvor ca. halvdelen af rectalcancere kan palperes, og gynækologisk undersøgelse hos kvinder.
Supplerende udføres blodprøver med hæmoglobinmåling, leucocyttal, CRP og leverbiokemi og der henvises til sigmoideoskopi. Ved normal sigmoideoskopi gøres der ved frisk blødning per rectum anoskopi, ved ændrede afføringsvaner undersøgelse for blod x 3. Hvis der optræder såvel blødning som ændrede afføringsvaner eller hvis der foreligger familiær disposition så henvisning til koloskopi.
Behandling
Behandlingen af colorektalancer tilrettelægges i dag som et “pakkeforløb”, som indebærer dels en stadieinddeling (histologisk klassifikation, CT abd., evt. MR, PET, transrektal ultralyd) og en efterfølgende konference om behandlingsmuligheder ved et multidisciplinært team (kirurger, onkologer, patologer og radiologer).
På tidspunktet for diagnose har ca 70% sygdom, der kan opereres med kurativ sigte, hvoraf ca. halvdelen efterfølgende anbefales adjuvant kemoterapi (6 måneders kemoterapi med oxaliplatin og 5-FU infusion).
Ca. 30% har svært fremskreden sygdom på tidspunkt for diagnose og kan ikke helbredes, men tilbydes palliativ kemoterapi.
Se tillige : Kræftsygdomme/Tyktarmskræft
Patientinformation: Kræftens Bekæmpelse og Stomiforeningen