Diarre er en tilstand med hyppig afgang af tynd eller flydende afføring.
Hos raske er der betydelig variation af både afføringshyppighed og konsistens, og en mere præcis definition må derfor anvendes i klinisk sammenhæng.
Diarre opstår når man spiser eller drikker noget, som indeholder sygdomsfremkaldende bakterier med salmonella eller virus med norovirus.
Ved madforgiftning dannes der giftstoffer, der virker kraftigt irriterende på mavesæk og tarm, og få timer efter indtagelse af maden opstår der kvalme og opkastninger sammen med diarre.
Symptomer:
- Utilpashed.
- Let feber.
- Kvalme.
- Opkastning.
- Hyppige tynde afføringer – måske som vand.
Husk at opretholde væskebalancen med juice og æblemost, der indeholder sukker og salte, som kroppen har brug for.
Opstår pludseligt og er overstået på et par dage. Man kan også blive smittet med bakterier eller virus fra andre smittede personer, derfor er god håndhygiejne vigtig.
Diarre defineres som en tilstand med fæcesmasse > 200 g pr. døgn hos voksne og > 10 g pr. kg hos børn.
Diarre af mere end 2 ugers varighed betegnes som kronisk.
Læs om Kronisk diaré i mave-tarm-sygdomme.