Galdesten og komplikationerne hertil er en af de hyppigste årsager til hospitalsindlæggelse.


Ved galdesten (cholecystolitiasis) forstås sten i galdeblære på grund af ændringer i galdens sammensætning.

Stendannelsen er årsagen til komplikationer, galdestensanfald, cholecystit med akut indsættende betændelse i galdeblæren samt cholangit karakteriseret ved inflammation i de dybe galdeveje ofte med svært påvirket almentilstand.


Årsag

Ikke fuldstændigt klarlagt, men disponerende for udviklingen er fedt i kroppen (adipositas), alder, graviditet, anvendelse af orale anticonceptiva, skrumpelever (levercirrose), diabetes og sygdomme med hæmolyse.

Forekommer langt mere hyppigt hos kvinder end mænd.


Symptomer

Galdestensanfald er karakteriseret ved stærke, ret konstante smerter under højre kurvatur, patienten er ofte urolig og tilstanden er hyppigt ledsaget af kvalme og opkastninger.

Smerteanfaldet varer typisk 2-3 timer. Ved akut cholecystit er symptomerne som ved galdestensanfald, men der er temperaturforhøjelse til 38-39 °C, og anfaldet vedvarer i timer eller dage.

Sten i de dybe galdeveje medfører hyppigt cholangit. Ved obstruktion af galdevejene optræder der gulsot (ikterus) og symptomer i form af feber og dybe smerter abdominalt under højre kurvatur. Tilstanden kan udvikle sig til blodforgiftning (sepsis) med svært påvirket almentilstand. Ved obstruktion af pancreasudførselsgangen kan patienten udvikle galdestenspancreatit.


Diagnostik

Vurdering af almentilstand, manuel undersøgelse for ømhed og udfyldning under højre kurvatur, ved henvisning er ultralydsskanning af stor værdi. Ved komplikationer med abscessdannelse, CT eller MRCP-skanning, der også kan anvendes til vurdering af dybe galdeveje.


Differentialdiagnoser

Andre årsager til akut abdomen ileus, mesenterial iskæmi eller aortaaneurisme, herunder urinvejslidelser, pneumoni/ pleurit, iskæmisk hjertesygdom.


Behandling

Ved galdestensanfald uden umiddelbare tegn på komplikationer er smertebehandling i fokus. Spasmolytika eller NSAID kan anvendes, ofte med god effekt, men anvendelse af opioider kan være påkrævet.

Hvis almentilstanden er påvirket, med svære smerter, febrilia eller gulsot (icterus) henvises patienten til indlæggelse.

Diagnosen etableres på baggrund af biokemi, billeddiagnostiske fund med sten i galdeblæren, der kan være præget at kronisk inflammation (tykvægget galdeblære).

Gentagne smerteanfald der skyldes cholecystitis indicerer operation, hvor man nu rutinemæssigt foretager laparoskopisk fjernelse af galdeblæren. Et tilfældigt fund af sten i galdeblæren uden tegn på komplikationer indicerer ikke cholecystektomi.

 

 

 

Senest opdateret: 5. november 2018
Cookies er med til at gøre din oplevelse på hjemmesiden endnu bedre. Ved brug af vores hjemmeside accepterer du brugen af cookies.
Ok