Fnat [scabies]

Fnat [Scabies]
Fnat [scabies]

Fnat (scabies) er et udslæt, der forårsages af fnatmider (sarcoptes scabiei)

Det smitter især blandt unge mennesker, der ”sover sammen” med en, der i forvejen har fnat.

Der kommer pludselig voldsom kløe, som begynder på hænderne og spreder sig til hele kroppen undtagen ansigtet, og opstår oftest 2-6 uger efter smittetidspunktet.

Det er en slags eksem med små vabler, hvor immunapparatet reagerer på miden og dens afføring.

Med lup kan man se midegange på hænder og håndled. Selve miden er en brunlig lille plet i enden af en gang. Den kan lige ses med det blotte øje.

Der fremkommer ofte kradsningsmærker på huden.

Behandling af fnat

Man smører sig ind med cremen permethrin 5% fra kæben og ned og over det hele:

  • hele kroppen
  • hænder
  • armhuler
  • kønsdele
  • fødder

Næste morgen går man i bad, og sengetøjet vaskes ved så høj temperatur som muligt. Én uge efter gentages indsmøringen, her er det ikke nødvendigt at vaske sengetøjet igen.

Er man smittet med fnat bør vaske tøj, håndklæder og sengetøj ved minimum 60°C.

Efter første behandling kommer der ofte mere kløe, som kan behandles med steroid-creme.

Svigter behandlingen med cremen kan den praktiserende læge eller hudlæge sætte dig i behandling med tabletter, der indeholder ivermectin.

En særlig form for fnat er ”norsk scabies”, der kan udvikles hos ældre, immunsvækkede patienter, og hvor der ikke er kløe, men et eksemlignende, skorpedækket udslæt. Her er der hundredevis af mider, og plejepersonale (som kan være den smittende part) bliver ofte smittet.


Sundhedsstyrelsen oplever i disse tider stor interesse for, hvordan fnat behandles:

Hvis man vil være sikker på at komme fnat til livs, skal alle, som den smittede har været i tæt kontakt med, også behandles. Det er vigtigt, at instruktionen for, hvordan medicinen skal bruges, bliver fulgt nøje, og samtidig skal der være en grundig rengøring af hjemmet essentielt, inklusiv støvsugning af senge og stofmøbler.

Læs mere om: Sundhedsstyrelsens seneste informationsmateriale (Jan 2020)
med rådgivning til, hvordan man kan bekæmpe smitte med fnat.

Se vores nyeste artikel fra 2023 om behandling af fnat.

Generel info om fnat(2023):

Fnat, også kendt som scabies, er en almindelig hudinfektion forårsaget af en mikroskopisk mide kaldet Sarcoptes scabiei. Denne parasitiske mide graver sig ind i huden og lægger æg, hvilket fører til en intens kløe og udslæt. Fnat er en yderst smitsom sygdom, der let kan spredes fra person til person gennem tæt hudkontakt, deling af tøj, sengetøj eller personlige genstande.

Symptomerne på fnat begynder normalt et par uger efter den første infektion, hvis personen ikke tidligere har været udsat for miderne. For personer, der har haft fnat før, kan symptomerne optræde inden for et par dage efter eksponering. De mest almindelige symptomer omfatter intens kløe, der typisk forværres om natten, samt et karakteristisk udslæt bestående af små røde knopper, der ligner små blemmer. Udslættet er ofte lokaliseret på bestemte områder af kroppen, såsom fingre, håndled, albuer, armhuler, kønsorganer og talje. Hos børn og ældre kan udslættet også forekomme på hovedbunden, ansigtet og halsen.

På grund af den intense kløe er det almindeligt for personer med fnat at ridse det berørte område, hvilket kan føre til sekundære infektioner, såsom bakterielle hudinfektioner. Disse infektioner kan forværre symptomerne og kræve yderligere behandling.

Fnat er ikke altid let at diagnosticere, da symptomerne kan ligne andre hudlidelser. En hudprøve, hvor en lille skrabning af det berørte område tages, kan afsløre tilstedeværelsen af fnatmiden eller dens æg under et mikroskop og bekræfte diagnosen.

Behandlingen af fnat består normalt af en aktuel fnatcreme eller lotion, der indeholder scabicid (et stof, der dræber miderne). Permethrin er det mest almindeligt anvendte scabicid og er generelt effektivt. Andre mulige behandlinger inkluderer ivermectin, en oral medicin, der anvendes i tilfælde af svær eller behandlingsresistent fnat.

Når en person har fnat, er det vigtigt, at alle, der bor sammen med den inficerede person, også behandles, selvom de ikke har symptomer endnu. Dette hjælper med at forhindre yderligere spredning af miderne.

Efter behandling kan kløen fortsætte i flere uger, selvom miderne er døde. Dette skyldes en allergisk reaktion på mideaffald og æg i huden. Det anbefales at undgå at ridse det berørte område og søge lindring af kløen med antihistaminer eller aktuelle steroidcremer, som ordineret af en læge.

For at forhindre fnat er det vigtigt at undgå tæt kontakt med personer, der er inficerede. Hvis man har været i tæt kontakt med en inficeret person, kan det være en god ide at vaske tøj, sengetøj og personlige genstande i varmt vand og tørretumble dem ved høj varme for at dræbe eventuelle mider.

Fnat er en ubehagelig hudinfektion, der kan forårsage intens kløe og ubehag. Tidlig diagnose og behandling er vigtig for at forhindre spredning af miderne og forhindre komplikationer som sekundære infektioner. Ved at tage de nødvendige forholdsregler og søge lægehjælp, hvis man oplever symptomer på fnat, kan sygdommen effektivt håndteres og helbredes.

Seneste artikler

Øvrige artikler i kapitel