Diæter virker ikke lige godt for alle

Diæter virker ikke lige godt for alle

Diæter virker ikke lige godt for alle

Tarmbakterier styrer måske, hvad du skal spise for at tabe dig. Men hvorfor? Hvis vi følger den samme diæt, hvorfor opnår vi så ikke det samme resultat?

Tarmbakterier styrer måske, hvad du skal spise for at tabe dig

Ifølge nyt dansk studie kan en analyse af dine tarmbakterier måske forudsige, om du vil tabe dig, hvis du ændrer dine kostvaner.

Mange der følger en diæt, der for eksempel er rig på fuldkorn eller fattig på gluten, vil formentlig tabe sig. Men der er også nogle, der slet ikke vil opleve en forskel, mens andre endda måske vil tage på, viser flere tidligere forsøg.

Men hvorfor? Hvis vi følger den samme diæt, hvorfor opnår vi så ikke det samme resultat?

Ifølge et nyt dansk studie tyder det på, at dine tarmbakterier spiller en rolle for, om en bestemt diæt virker for netop dig i forbindelse med et vægttabsforløb, og at der altså ikke er én diæt, der virker lige godt for alle.

Det fortæller Rikke Linnemann Nielsen, én af forskerne bag studiet, der netop er blevet publiceret i Scientific Reports.

“Det er interessant, at kigger man på den individuelles vægttabsforløb, så kan sammensætningen af tarmbakterier muligvis afgøre, om du opnår et bevidst vægttab eller ej, inden man ændrer sine kostvaner,”« siger Rikke Linnemann Nielsen, der er postdoc ved DTU Health Tech.

Læs artiklen Pas på det farlige mavefedt på infosundhed.dk

Idéen er fantastisk god

Som noget helt nyt har forskerne brugt kunstig intelligens til at undersøge 102 testpersoners kost, fysiologi, urin, DNA, tarmflora og blod for at forudsige, om en bestemt diæt vil have den ønskede effekt.

“Det er ret nyt at kombinere og analysere forskellige typer af data på den her måde og forstå personaliserede sundhedsmæssige fordele ved at bruge AI-metoder (kunstig intelligens),” siger Rikke Linnemann Nielsen til Videnskab.dk.

“Sundhedspersonale laver allerede i dag individuelle vurderinger i forbindelse med vægttabsanbefalinger, men jeg tror, at vi kan lære en masse yderligere om personlig sundhed, og hvad der er de bedste individuelle vægttabsstrategier ved brug af data-drevne modeller i fremtiden.”

Ifølge Jens Meldgaard Bruun, der er overlæge og klinisk professor i ernæring ved Aarhus Universitet og Steno Diabetes Center, er det et meget interessant studie.

“Idéen er fantastisk god. Det er interessant at finde ud af, hvem der er responders (dem, der har gavn af en intervention) og non-responders (dem, der ikke har gavn af en intervention),« siger Jens Meldgaard Bruun.

Kan føre til nye vægttabsstrategier

I det nye studie satte forskerne sig for at undersøge, om kunstig intelligens kan bruges til at forudsige, hvem der vil tabe sig ved at gå på en otte ugers diæt.

De indsamlede forskellige former for data, som de analyserede i en såkaldt ‘multi-omics’-model, forklarer Marianne Helenius, der er ph.d.-studerende på DTU Health Tech og medforfatter på studiet:

“Multi-omics-modellen er en samling af mange simplere modeller, som er bygget på mindre kombinationer af biomarkørerne, for at kunne udforske forskellige biologiske signaler for vægttab. De modeller, som er mest sikre i deres forudsigelse af, om en person vil tabe sig, kombineres af multi-omics-modellen, og her fandt vi det stærkeste signal i tarmbakterierne.

Det er forskernes håb, at den her nye måde at tilgå data på kan blive brugt til at forudsige den bedste vægttabstrategi for den enkelte.

“På sigt kan det føre til bedre guidelines og måske til anbefalinger om at dyrke motion eller andre vaneændringer fremfor at gå på en diæt,” siger Rikke Linnemann Nielsen, der regner med, at sådanne nye anbefalinger vil komme rigtig mange til gode, fordi de så vil undgå frustrationer over at være på en diæt, der alligevel ikke virker for dem.

 

Kilde: Mette Mølgaard, Videnskab.dk

Foto: Shutterstock

 

 

Seneste artikler

Øvrige artikler i kapitel