Hjemmeplejens opgaver omfatter hjælp til personlig pleje og praktiske opgaver i dit hjem, hvis du pga. nedsat funktionsevne ikke selv magter det.
- Hjælp til vask/bad, toiletbesøg, af- og påklædning
- Hjælp til at tage medicin
- Hjælp i forbindelse med anretning/servering af mad
- Hjælp til at komme i og op af sengen
- Rengøring eks. støvsugning, gulvvask
- Tøjvask
- Hjælp til indkøb
Fleksibel hjemmehjælp giver modtageren mulighed for, at bytte eller erstatte de visiterede ydelser. Det er en forudsætning at den ombyttede ydelse kan afvikles indenfor det tidsrum der er visiteret til.
- Genoptræning og vedligeholdelsestræning
- Personlige hjælpemidler
- Genbrugshjælpemidler
- Bolig og boligændringer
- Aktivitetstilbud
- Transport
- Korttidspladser og aflastningsordning
- Madordning
- Plejeorlov
Genoptræning og vedligeholdelsestræning
Patienter, der som led i sygehusbehandlingen har brug for ambulant genoptræning, skal have en genoptræningsplan med i hånden, når de forlader sygehuset. Genoptræningsplanen sendes samtidig til kommunen. Det er sygehuslægen, der vurderer behovet for genoptræning. Genoptræningen er gratis for patienten. Genoptræning kan omfatte træning i daglige færdigheder, træning i fysiske funktioner og træning kommunikation og hukommelsestab.
Genoptræningen kan foregå i eget hjem, på kommunens ældrecentre eller hos private enheder til træning.Kommunen skal også tilbyde vedligeholdelsestræning, der målrettet sigter på at forebygge funktionstab og/eller sigter på at fastholde eller forbedre det hidtidige funktionsniveau. Man kan sige, at vedligeholdelsestræning omfatter al anden træning, som ikke er genoptræning.
Afhængig af behovet kan særlige personlige hjælpemidler bevilges. Det bæres typisk på kroppen, f.eks. ben- og armproteser, brystproteser, kropspleje, parykker, høreapparat, kompressionsstrømper, inkontinens hjælpemidler, ortopædisk fodtøj. Hjælpemidlet skal endvidere i væsentlig grad være med til at lette den daglige tilværelse i hjemmet.
Genbrugshjælpemidler
Sygeseng, rollator, kørestol, badebænk osv. kan bevilges. Hjælpemidler omfatter produkter, der er fremstillet med henblik på at afhjælpe en nedsat funktionsevne. Den praktiserende læge henviser om nødvendigt hjælpemiddelterapeuter, som de fleste kommuner har til varetagelse af denne opgave.
Boliger og boligændringer
Kommunen yder hjælp til personer, som på grund af varig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne har behov for hjælp til boligændring eller til boligskift.
Aktiveringstilbud
Kommunerne tilbyder aktivitets- og omsorgs tilbud, som kan medvirke til at opretholde en så god livskvalitet som muligt. Den ældre bliver tilbudt en række aktiviteter tilpasset den enkelte brugers behov.
Transport
Korttidspladser og aflastningsordning
Korttidspladser er et tilbud til ældre, der midlertidigt har et særligt behov for omsorg og pleje, som kun kan tilgodeses ved et døgnophold.
Madordninger
Ældre borgere, der ikke selv kan lave egen mad, kan få bevilget levering af varm mad. Maden leveres hver dag mellem kl. 11.00 – 13.00 til borgerens hjem. Som udgangspunkt leveres maden varm og spiseklar, men hvis man ikke ønsker at spise på dette tidspunkt, kan man vælge at få den leveret kold, så man selv kan varme den op, når det passer.
Plejeorlov
Ældre borgere, der ikke selv kan lave egen mad, kan få bevilget levering af varm mad. Maden leveres hver dag mellem kl. 11.00 – 13.00 til borgerens hjem. Som udgangspunkt leveres maden varm og spiseklar, men hvis man ikke ønsker at spise på dette tidspunkt, kan man vælge at få den leveret kold, så man selv kan varme den op, når det passer.