De fleste plejer at give sig selv flere friheder, mere sovs til kartoflerne og lidt mere slik i weekenden.
Overvægt fører til farlig fedme når man indtager flere kalorier end man forbrænder.
De overskydende kalorier lagres i kroppen i form af væv, såsom muskler eller fedt.
Muskelvæv kan dannes, hvis musklerne forinden har været udsat for arbejde og derfor kompenserer.
Fedtvæv dannes derimod let og har funktion som energilager.
Man kan betragte forholdet mellem kostindtag og arbejde som en gammeldags balancevægt, hvor man på den ene side har de indtagne kalorier og på den anden side det udøvede arbejde.
Når vægten er i balance, sker der ikke en ændring i vægten. Hvis den derimod hælder mod en af siderne, sker der en ændring i kropsvægten. Det kan være både et vægttab og en vægtøgning.
Næsten halvdelen af den danske befolkning er overvægtig, og mere end hver tiende lider af decideret fedme.
Indenfor de sidste 30 år er antallet af overvægtige kraftigt steget, særligt blandt den yngre befolkning. Der er et overtal af mænd der er overvægtige, hvorimod der er lige mange mænd og kvinder, der er fede.
Hvad er fedme?
En tilstand med en uønsket stor fedtmasse betegnes som overvægt eller fedme. Man ønsker at gradinddele overvægten efter sværhedsgrad, og har skabt målet Body Mass Index (BMI). Udover kropsvægten inkluderes personens højde, da høje generelt vejer mere end lave personer. Kropsmasseindekset udregnes med formlen:
BMI = vægt/højde2 (vægt i kg og højde i m).
Man kan lave følgende klassifikation af kropsvægten, når man har udregnet BMI:
BMI <18,5: undervægt
BMI 18,5-24,9: normalvægt
BMI >25: overvægt
BMI >30: fedme klasse I
BMI >35: fedme klasse II
BMI >40: fedme klasse III
Selvom BMI er et godt mål for de fleste, tager den ikke højde for kropssammensætningen.
Nogle individer har eksempelvis megen muskelmasse, og på grund af det en større kropsvægt. De vil få målt en højere BMI, selvom de ikke har en øget fedtmasse.
Endnu mere simpelt, kan man nøjes med et taljemål. Dette måles mellem hoftekammen og det nederste ribben. Et øget taljemål er udtryk for en øget abdominal fedtmasse, hvilket har vist sig at være forbundet til en øget risiko for en række livsstilssygdomme, såsom diabetes type 2. Almindelige mål veksler for mænd og kvinder.
Grundlæggende set er et øget taljemål forbundet med øget sygdomsrisiko:
Mænd:
Taljemål < 94: uden øget risiko for sygdom
Taljemål 95-102: moderat øget risiko for sygdom
Taljemål > 102: svær øget risiko for sygdom
Kvinder:
Taljemål < 80: uden øget risiko for sygdom
Taljemål 81-88: moderat øget risiko for sygdom
Taljemål > 88: svær øget risiko for sygdom
Hvorfor er fedme farligt
Langt størstedelen af de tilfælde af fedme, der ses i vore dage, skyldes den moderne livsstil. Dette er ensbetydende med lettere tilgængelig, kalorierig kost, et mere stillesiddende arbejde og mindre motion. Kun 1 ud af 100 tilfælde af overvægt kan tilskrives andet end livsstilsfaktorer.
At være overvægtig er forbundet med en lang række følgesygdomme, og svært overvægtige vil i gennemsnit gå glip af mellem 5 og 10 sygdomsfri leveår sammenlignet med normalvægtige medborgere.
Læs om søvnapnø i Lægens leksikon
Der er en lang række sygdomme, der er medvirkende til at denne overdødelighed.
Der er blandt andet tale om hjerte- og karsygdomme, forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterol, type 2-diabetes, åreforkalkning, galdestenssygdom, brok, slidgigt, søvnapnø, åreknuder, podagra, rygproblemer og nogle typer kræft.
Læs historien om kolesterol i medicinens historie
Ønsker man at komme mange af disse negative følgevirkninger til livs, er den eneste løsning et varigt vægttab. Men som de fleste af os ved, er dette lettere sagt end gjort – og hvert år er der mange nytårsfortsæt , der går i vasken – og ikke bliver indfriet.
Redaktionen: Stud.med. Anders Emil Schack
Foto: shutterstock