Historien om Robotkirurgi

Historien om Robotkirurgi

Robot-assisteret kirurgi

Ved almindelig kikkertkirurgi opererer man ved selv at bevæge 40 centimeter lange, stive stålstænger. Det slipper man for med robotkirurgi, for her bevæger robotten stængerne via kirurgens bevægelser ved computeren. Det giver en bedre føling med instrumenterne og større præcision.

 

Ved almindelig kikkertkirurgi opererer man ved selv at bevæge 40 centimeter lange, stive stålstænger. Det slipper man for med robotkirurgi 

Ved hjælp af avancerede robotter kan kirurger nu foretage komplicerede indgreb med utrolig præcision.

Udtrykket “robot” blev opfundet af den tjekkiske forfatter Karel Capek i 1921 i sit skuespil R.U.R. Rossom´s Universal Robots. Ordet “robot” stammer fra det tjekkiske ord robota, som betyder ” tjener” eller ” arbejder”. Men idéen om robotter er meget ældre.

Den græske filosof, Aristoteles, der levede i 300-årene f. kr., fantaserede om at have redskaber, der kunne arbejde af sig selv uden brug af menneskers kræfter. Men først mange hundrede år senere begyndte drømmen at gå i opfyldelse.

I løbet i 1900-tallet gik udviklingen stærkt. I 1950’erne havde man udviklet de første computere, og ved at kombinere en computer med en maskine, kunne man programmere computeren til at styre maskinen.

De første robotter opfandt man i USA.

Ingeniører satte en computer til at styre en maskine, som fungerede som en meget stærk arm. Armen kunne svejse jern sammen og blev brugt første gang på en bilfabrik i USA i 1962. Det var samtidig første gang, at en robot blev brugt på fabrik.

Siden er industrirobotter blevet udbredt til det meste af verden og kan bruges til mange forskellige ting.

Operations-robotten blev udviklet af det amerikanske militær NASA i 70´erne, men kom aldrig til at fungere som man havde forestillet sig trods milliardinvesteringer. Det oprindelige formål var, at kirurgen kunne fjern-operere patienten, så kirurgen ikke skulle flyttes til fx krigshærgede områder, men kunne operere sårede soldater ”hjemmefra”.

Patentet blev herefter købt af Intuitive Surgical System og videreudviklet til det system, der i dag kaldes “da Vinci®robot system”, og godkendt i 1999 i USA af FDA, Food and Drug Administration.

Der er på verdensplan solgt over 2.585 da Vinci® robot systemer, fordelt på 2.025 hospitaler i 66 lande, og de har siden udført over 5 millioner operationer.

Ny operationsteknik til operation for kræft i prostata

I sommeren 2005 blev der på Urinvejskirurgisk afdeling K på Skejby Sygehus, som det første sted i Danmark, indført den ny operationsteknik til operation for kræft i prostata ved hjælp af en robot.

Forventningerne til den nye operationsteknik var at opnå forbedringer i forhold til den almindelige åbne operation på flere områder. Artikler fra førende udenlandske afdelinger har vist, at en robot-assisteret kikkertoperation (laparoskopi) med fjernelse af prostata nedsætter blødningen i forbindelse med operationen betydeligt og medfører færre smerter efter operationen, således at patienten efterfølgende hurtigere kan udskrives til hjemmet.

Mere vigtigt synes risikoen for operationsskader på blærens lukkemuskel og dermed urininkontinens samt nerverne til potensen og dermed rejsningsevnen at være mindre.

Den helt store fordel ved robotten er, at man kan se tredimensionelt – man får dybden med i forhold til kikkertkirurgiens to dimensioner.

Med da Vinci® robotten´s 3D-kamera opererer konsol-operatøren med hjælp fra alle tre dimensioner, som var det en almindelig åben operation.

Ydermere opererer man med 15 gange forstørrelse, således at man kan se strukturen meget tydeligere og dermed operere med større præcision med mindst mulig vævs-beskadigelse godt hjulpet af den specielle håndledsfunktion (joystick), der er indbygget i instrumenterne.

Håndledsfunktionen tillader instrumenterne at rotere 360 grader og giver dermed en stor operativ fleksibilitet. Kirurgen sidder i samme lokale blot et par meter fra operationsbordet. Men han kunne lige så godt sidde i lokalet ved siden af, på en anden etage – eller et helt andet sted.

Robotarmene ville nemlig via nettet kunne udføre instruktionerne fra manøvre-pulten lige så godt, selv om kirurgen befandt sig på den anden side af Jorden. Dette praktiseres i lande med store afstande.

Ved almindelig kikkertkirurgi opererer man ved selv at bevæge 40 centimeter lange, stive stålstænger. Det slipper man for med robotkirurgi, for her bevæger robotten stængerne via kirurgens bevægelser ved computeren. Det giver en bedre føling med instrumenterne og større præcision.

Robot-assisteret kirurgi er ergonomisk optimal for kirurgen.

Normalt er langvarige laparoskopiske indgreb forbundet med betydelig muskulær ømhed hos kirurgen og øget forekomst af langtidsbivirkninger i form af kroniske rygsmerter.

Rigshospitalet har nu også taget robotter i brug til fertilitetsbevarende operation af livmoderhalskræft (trachelektomi). På Gynækologisk Klinik bruges robotkirurgi ved operation af endometriose, kræft i livmoderen, kræft i livmoderhalsen, fjernelse af livmoderen.

På Urologisk Klinik bruges robotkirurgi væsentligst til operation for prostata- og blærekræft, men robotten kan også anvendes ved operation for bl.a. nyre-, nyrebækken- og urinlederkræft.

Prostatektomi er i dag det hyppigst udførte indgreb, men indikationsområdet udvides hastigt i disse år med indførelse af robotassisteret nyrekirurgi og cystektomi. Ved kompliceret kirurgi med rekonstruktion, specielt hvis dette indebærer suturering under trange pladsforhold, har robot-assisteret kirurgi den helt store fordel.

Som noget ny har øre-næse-halskirurgisk og audiologisk klinik på Rigshospitalet fået en da Vinci robot, der kan bruges til at operere patienter med kræft. Robotten giver nye muligheder for avanceret og skånsom hoved-halskirurgi med få eftervirkninger.


Fordele ved Robotoperationer:

• Minimalt invasive operationer er mere skånsomme
• Mindre risiko for infektioner
• Kortere hospitalsophold
• Mindre blodtab
• Mindre smerte og ar
• Hurtigere restitutionstid
• En ny kirurg bliver hurtigere god
• Mindre belastende for kirurgen og personalet

Intuitive Surgical System har navngivet sin robot efter det italienske renæssance-geni Leonardo da Vinci, der som den første i verden tegnede en robot – en ridder – og brugte anatomisk akkuratesse og tredimensionelle virkemidler for at bringe sine kunstværker til live.

Har du lyst til at se, hvordan da Vinci robotten fungerer, kan du klikke på: INTUITIVE da Vinci® Surgical Systemda


Kilde:
Skejby Sygehus Afdeling K 
History of Robotic Surgery 
Region Nordjylland 
Intuitive Surgical System

 

Seneste artikler

Øvrige artikler i kapitel

DNA