Fåresyge [Parotitis]

Fåresyge [Parotitis]

Fåresyge (parotitis) skyldes infektion med Parotitisvirus, og er en af de såkaldte 5 børnesygdomme.

 

Inkubationstid: 2-3 uger (12-24 dage). 

Epidemiologi: Efter indførelse af MFR-vaccinen i 1987, har der kun været meget få tilfælde årligt og sygdommen er stort set forsvundet. Der vaccineres nu som en del af børnevaccinationsprogrammet ved 15 måneder og revaccineres ved 4-års alder (tidl. 12 år)

Efter infektion er der livslang immunitet.

Smittevej

Man smittes ved dråbeinfektion. Smitteperioden er fra 5 dage efter eksposition til hævelsen er forsvundet.


Symptomer

Cirka 1/3 af tilfældene forløber subklinisk. Debuterer ellers med feber (ofte under 39-40o C, som topper dag 2), hovedpine og mavesmerter i ca. 1 døgn, inden der kommer hævelse af den ene Ørespytkirtlen (Glandula Parotis). Hævelsen bliver dobbeltsidig i 70% af tilfældene og inden for få dage.

Ledsagesymptomer som øresmerter, drikke- og spisebesvær ses ofte. Smerterne aftager i løbet af få dage. Feberen forsvinder inden for en uge og hævelsen inden for 7-10 dage.


Komplikationer

Der kan ses betændelse i testiklen (orchitis) med risiko for infertilitet, hvis den er bilateral (sjældent før puberteten). Sjældent kan sygdommen kompliceres med hjernebetændelse.


Diagnostik

Klink. S-Amylase forhøjelse.


Behandling

Bortset fra sengeleje, mens hævelse og feber er på det højeste, kræver fåresyge ingen særlige forholdsregler. Børn kan modtages i institution, når de er raske og kirtelhævelsen er på retur. 

Fåresyge (parotitis)  er anmeldelsespligtig. Se: www.ssi.dk

 

 

 

 

 

Seneste artikler

Øvrige artikler i kapitel