Vitamin D-mangel [Osteomalaci]

Vitamin D-mangel [Osteomalaci]

Osteomalaci er en defekt i indbygningen af kalk i knoglerne pga. D-vitaminmangel.

Årsag

Vitamin D mangel kan være på baggrund af utilstrækkelig D-vitamin indtagelse, for lille soleksponering, forstyrrelser i næringsoptagelsen (malabsorption) og pga nogle lægemidler (fenytoin, rifampicin).

 

Klinik

Afhænger af graden af D-vitaminmangel.

Hovedsymptomerne er knogle- og muskelsmerter samt muskelømhed og nedsat muskelkraft i benene, som giver en bredsporet vraltende gang.

Hos børn fører vitamin-D mangel til engelsk syge (rachitis).

Sygdommen forekommer ofte hos ældre pga en ensidig kost, og hos folk som går tildækket og får for lidt sol.


Diagnose

Påvisning af nedsat blodkoncentration af 25-hydroksivitamin D (25-OH D-vit). Senere falder falder blodets indhold af kalk og basisk fosfatase og PTH øges. Sygdommen opdages ofte ved tilfældigt fund af forhøjet PTH.

På røntgen ses meget karakteristiske pseudofrakturer (Looser-Milkman zoner). Knogleskintigrafien viser metastaselignende opladninger spredt i skelettet.


Behandling

Sufficient kost bestående af bl.a. fed fisk (makrel, sild, laks). Endvidere gives supplement af vitamin D og calcium under monitorering af 25-OH D-vit, calcium og PTH.

Det anbefales endvidere at alle over 65 år får en tablet D-vitamin med 20-40 mikrogram evt sammen med en kalktablet per dag hvis der er nedsat indtag af kalk i kosten, evt. kan behandlingen gives som et kombinationspræparat med kalk og D-vitamin.

 

 

Seneste artikler

Øvrige artikler i kapitel