Inhalation, hvor patienter bliver udsat for varme luftarter er i risiko for skader.
- Brandskader i luftvejene, der kan føre til hævelse og truet luftvej (se: Forbrænding i dette kapitel).
- Kemisk påvirkning af lungevævet, der kan give lungeødempåvirkning af blodets evne til at ilte (typisk CO- og cyanidforgiftning)
Man skal derfor være opmærksom, hvis en patient har været udsat for store mængder røg, opholdt sig i rum med ild/røgudvikling, eller har sod og/eller forbrændinger i næse/mund/pharynx.
Symptomerne på truet luftvej er bl.a. støjende vejrtrækning (inspiratorisk stridor), lufthunger og angst. Lungeødem kommer langsommere (tardivt) og kendetegnes ved tiltagende åndenød, cyanose, angst og faldende saturation. Ofte fin/våd krepitation på begge lungefelter ved stetoskopi.
Behandling: Ved indånding af røggasser:
Alle; 10-15L 02 på maske med reservoir.
- Risiko for forgiftning med cyanid (bl.a. plastmaterialer udvikler dette under forbrænding). Mistanken fås ved svær bevidstheds- og/eller kredsløbspåvirkning hos røgforgiftet patient, der ikke bedrer sig umiddelbart på iltbehandling. Ses ofte i kombination med CO-forgiftning. Behandles alene på mistanken med en cyanid antidot fx Cyano-kit på akutafdeling.
- Risiko for udvikling af tardivt lungeødem (specielt ved indåndning af nitrøse gasser).
Kommer 1-24 timer efter, gradvist.
Patienten skal informeres om risikoen og symptomerne. Hvis de ikke kan observeres i 24 timer af pårørende i hjemmet eller ved utryghed bør de indlægges på akutafdeling.
CO-forgiftning (kulilte). Mistanke ved indånding af røg fra ufuldstændig forbrænding.
Indlægges til iltbehandling og A-gas. Henvendelse til vagthavende læge på Trykkammeret, Rigshopsitalet mhp trykkammerbehandling ved:
- Neurologiske abnormiteter, som er kraftigere end almindelig hovedpine.- patienten er eller har været bevidstløs.
- Patienter med hjertearrytmier eller kardiodepression.
- Gravide
- CO-Hb over 25%, uagtet symptomer.