Adrenalin får ikke bare hjertet til at slå hurtigere – det kan måske også modvirke, at brystkræft spreder sig, indikerer et dansk studie
Et nyt dansk studie viser, at motion virker godt mod kræft, fordi blandt andet adrenalin, der bliver udskilt i blodet under intens træning, hæmmer kræft i at sprede sig og danne metastaser andre steder i kroppen.
Adrenalin kan måske bremse kræft. Dermed bliver sygdommen ikke bare holdt nede. Den bliver også nemmere at behandle.
»Vores studie indikerer, at det formentlig er optimalt for brystkræftramte kvinder at dyrke motion med høj intensitet to til tre gange om ugen. Det øger deres chancer for, at sygdommen ikke spreder sig,« fortæller ph.d. og gruppeleder Pernille Højman fra Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet.
Pernille Højman slår dog fast, at motion hverken fjerner risikoen for brystkræft eller risikoen for, at brystkræft spreder sig.
I det nye studie har forskerne studeret sammenhængen mellem motion og kræft blandt 20 kvinder i behandling med kemoterapi for tidlige stadier af brystkræft.
I studiet udtog forskerne blodprøver fra 20 kvinder, som var i et 6 ugers træningsforløb i forbindelse med brystkræftbehandling.
Forskerne tog to blodprøver – én før og én efter kvinderne havde dyrket to timers motion ved moderat til hård intensitet.
Forskerne undersøgte blodprøvernes indhold af blandt andet adrenalin og dyrkede derefter brystkræftceller i dem.
Efter nogle dage overførte forskerne kræftcellerne til mus og fandt stor forskel på udviklingen af kræft i musene.
- 90 procent af de mus, som fik brystkræftceller, der var dyrket i blodprøver fra før motion, udviklede kræft
- 45 procent af de mus, som fik brystkræftceller, der var dyrket i blodprøver fra efter motion, udviklede kræft
»Vi finder nogenlunde de samme tal, som når vi ser på sammenhængen mellem motion og spredning af kræft i mennesker. Det tyder på, at noget i blodet er med til at holde kræft nede, og da vi samtidig finder en sammenhæng med niveauerne af adrenalin i blodet, peger det på en mulig molekylær mekanisme,« siger Pernille Højman.
Kilde: Videnskab.dk
(Foto: Shutterstock)