For år tilbage var hjertekarsygdomme forårsaget af for meget farlig kolesterol i årerne den hyppigste dødsårsag i Danmark. Nu er udviklingen vendt.
Danskernes kolesteroltal er faldet støt viser globalt studie.
Men i andre dele af verden stiger antallet af mennesker med for meget kolesterol i blodet dramatisk.
For år tilbage var hjertekarsygdomme forårsaget af for meget farlig kolesterol i årerne den hyppigste dødsårsag i Danmark. Nu er udviklingen vendt.
Markant færre danskere har i dag for meget af den type kolesterol, der kan give blodpropper, end i 1980’erne, viser et nyt studie, som netop er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature.
Danskernes gennemsnitlige kolesteroltal, som det kaldes, er faldet med 19 procent, mellem 1980 og 2018.
Samme udvikling ses i andre nordvesteuropæiske lande, viser studiet, som bygger på hele 1.127 befolkningsundersøgelser lavet af over 1.000 forskellige forskere fra hele verden.
I alt indgår data om 100 millioner mennesker fra hele verden.
Professor og overlæge Børge Nordestgaard har bidraget til studiet med danske data fra to store undersøgelser, som følger folk fra Københavnsområdet over tid – de hedder Østerbro- og Herlev/Østerbro undersøgelserne.
Samtidig med, at kolesteroltallet er faldet i Danmark, er forekomsten af hjertekarsygdomme reduceret, fortæller Børge Nordestgaard.
“Da jeg blev færdig som læge i 1980’erne, væltede det ind med folk, som havde blodpropper i hjertet. På hver vagt var der typisk en eller flere, der døde af den grund,” husker han.
“Livsstilen var helt anderledes dengang. Folk spiste meget mere fed mad, og der var ingen effektiv medicin til at sænke kolesterol,” tilføjer Børge Nordestgaard, som er professor og overlæge på Klinisk Biokemisk Afdeling på Herlev og Gentofte Hospital.
Lægemidler, som sænker blodets indhold af det skadelige kolesterol,kaldes statiner. 15 procent af alle voksne danskere får medicinen, siger Børge Nordestgaard.
Kolesteroltallet er steget markant i Lande med vækst
Mens folk i Danmark og andre vestlige lande har formået at sænke kolesteroltallet ved at indføre en sundere livsstil og medicin, ser billedet anderledes ud i andre dele af verden, viser studiet i Nature.
Især i lande, som i de seneste årtier har oplevet en stor økonomisk fremgang, er kolesteroltallet steget markant, viser det nye studie.
Præcis hvad udviklingen skyldes er dog svært at sige med sikkerhed, for det nye studie er ikke lavet på en måde, så det kan påvise en årsagssammenhæng – det kortlægger bare landenes kolesteroltal uden at give en forklaring.
“Det er en rigtig spændende og globalt omspændende observationel undersøgelse,” siger Steen Dalby Kristensen, der er professor i hjertesygdomme på Aarhus Universitets Institut for Klinisk Medicin og har kastet et hurtigt blik på studiet, som han ikke selv har bidraget til.
At en undersøgelse er observationel betyder, at den beskriver en udvikling, men ikke finder årsager.
“Men resultatet ser ud til at understøtte, at den strategi, vi har brugt i Danmark, er god,” vurderer Steen Dalby Kristensen.
Selv om kolesteroltallet er faldet markant i Danmark siden 1980’erne, er vi dog stadig ikke i mål, påpeger Børge Nordestgaard og Søren Dalby Kristensen.
Hjerteproblemer forårsaget af den farlige type kolesterol og andre usunde vaner som eksempelvis rygning er stadig en af de helt store dræbere.
Læs historien om hvornår kolesterol første gang blev identificeret (Medicinens historie)
Kilde: Anne Ringgaard, Videnskab.dk.
Foto: Shutterstock