Et lille prik i armen i barndommen kan lede til livslang beskyttelse mod en lang række sygdomme.
Nogle typer vacciner booster generelt immunforsvaret og giver beskyttelse mod mange forskellige sygdomme, viser ny dansk forskning.
Vacciner mod kopper og tuberkulose (Calmette-/BCG) kan tilsyneladende også beskytte mod en række andre sygdomme, som de slet ikke er beregnet til at modvirke. Det viser ny dansk forskning.
Danskere, der er blevet vaccineret mod kopper og tuberkulose, dør sjældnere af en lang række ikke-relaterede sygdomme som hjerte-kar-sygdomme, infektioner og neurologiske sygdomme.
Det ser med andre ord ud til, at vaccinerne styrker immunforsvaret, så det bedre kan håndtere sygdomme, som man ellers kan dø af.
Forskerne kan ikke forklare resultatet
I studiet, der er lavet på 46.000 danskere, var risikoen for at dø af andre sygdomme 43 procent lavere blandt koppe- og tuberkulosevaccinerede personer i forhold til personer, der ikke var vaccineret med de to vacciner.
»Vi synes, at det er virkeligt interessant og en brik i forståelsen af, hvorfor nogle vacciner kan modellere immunforsvaret på en måde, så risikoen for at få andre sygdomme også ændres,« fortæller ph.d.-studerende ved Statens Serum Institut (SSI) og OPEN, Syddansk Universitet, Andreas Rieckmann, der står bag studiet.
Giver stor viden om immunforsvaret
Forskningen fra Statens Serum Institut kan give en betydelig større viden om, hvordan immunforsvaret fungerer, vurderer professor Jan Pravsgaard Christensen fra Institut for Immunologi og Mikrobiologi ved Københavns Universitet.
»Vores model til at forklare, hvordan immunforsvaret virker, kan ikke forklare det, de finder i det her studie, og det har implikationer. Måske skal det få os til at tænke mere over, hvordan og i hvilken rækkefølge vi giver vacciner i eksempelvis børnevaccinationsprogrammet,« fortsætter han.
Andre faktorer kan spille ind
Andre studier har vist, at nogle vacciner skruer op for immunforsvaret, mens andre skruer ned for det, fortæller Jan Pravsgaard Christensen.
Men forskerne bag studiet kan endnu ikke fastlægge den bagvedliggende årsag til sammenhængen, og dermed kan de heller ikke udelukke, at andre faktorer end selve vaccinerne spiller ind, fortæller Andreas Rieckmann.
Læs mere på Videnskab.dk: Skal jeg vaccinere mit barn mod mæslinger?
»Da vi endnu ikke helt forstår, hvorfor BCG-vaccinen ser ud til at have denne effekt på immunforsvaret, kan vi heller ikke slå fast, hvilke andre faktorer der spiller ind. Det kan være, at kombinationen af forskellige vacciner har en effekt eller lignende,« siger Andreas Rieckmann.
Derfor skal man ifølge forskeren heller ikke endnu anbefale noget på baggrund af undersøgelsen, men i stedet se det som et skridt i retning af at få en bedre forståelse af, hvordan vacciner spiller ind i at uddanne immunforsvaret.
»Det kan på sigt gøre os i stand til at træffe de rigtige beslutninger,« siger Andreas Rieckmann.
Kilde: videnskab.dk
(Foto: Shutterstock)